AJO bezoekt Duinkerke, 1 mei 2016

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle.

Op 1 mei 2016 was het eindelijk zo ver. Om 05:00 uur hebben een groep van 6 actieve leden zich verzameld in Dordrecht om samen te vertrekken richting Duinkerke in Frankrijk. De leden van het activiteitencomité begonnen hun reis van 2,5 uur met als doel om vrijwilligerswerk te verrichten voor de vluchtelingen die zich bevinden in Duinkerke. Daarnaast is kleding en speelgoed meegenomen voor de vluchtelingen.

Rond tien voor 8 in de ochtend werd de eindbestemming bereikt en na een kort ontbijt kon de dag pas echt beginnen. Er zijn verschillende organisaties actief op het gebied van vrijwilligerswerk en elke dag worden alle vrijwilligers eerst verzameld en toegesproken in kleinere groepen. Het gaf een goed gevoel om te zien dat er zoveel vrijwilligers aanwezig waren, niet alleen uit Frankrijk,  maar ook uit de rest van Europa. Na het nodige papierwerk, aanwezigheidsregistratie en voorwaarden, werden de leden geïnformeerd door mevrouw Layla. 

Tijdens het praatje van mevrouw Layla, kregen de leden informatie over hoe het kamp volledig is opgezet en hoe deze in stand wordt gehouden puur op basis van vrijwilligers en donaties. Zij wees de leden ook op de regels van het kamp en gaf een korte introductie over de verschillende taken.

De eerste taak moest gezamenlijk uitgevoerd worden. Dit hield het opruimen van afval en vernieuwen van vuilniszakken in. Om 10 uur werden de leden verdeeld in tweetallen en kreeg elk tweetal een andere taak. Dit was ook het tijdstip waarop de vluchtelingen zich konden melden voor het ontbijt. De overige taken werden om de aantal uren gerouleerd. De taken bestonden uit: drinken schenken bij het ontbijttafel, helpen in de keuken, langs de weg staan om de vluchtelingen op een veilige manier over te laten steken en het uitdelen van spullen die vluchtelingen nodig hadden zoals shampoo, tandenborstel, dekens, slaapzakken enz.

Om 17 uur hebben de leden afscheid genomen van Duinkerke en hun reis voortgezet naar de vluchtelingenkamp gelegen in Calais te Frankrijk. Er was namelijk nog een zak met kleding en speelgoed wat gedoneerd moest worden. Vervolgens zijn de leden weer vertrokken naar Nederland.

De leden zijn allen een ervaring rijker geworden. Het heeft vooral als een “reminder” gewerkt om dankbaar te zijn voor de zegeningen die wij hebben gekregen van Allah (swt) en het gevoel van medemenslievendheid is opgewekt. Zoals in de heilige Koran Surah Al-Zalzalah (De aardbeving) vers 7 staat: “En wie slechts goed zal gedaan hebben, ter zwaarte van een atoom, zal dat aanschouwen”, zullen alle goede daden beloond worden hoe klein deze ook zijn. De leden kunnen niet de vluchtelingen een dak aanbieden, maar het helpen op het kamp en een simpele praatje maken met de vluchtelingen is al een goede daad en wordt gewaardeerd. Daarnaast was het samenwerken met onbekende mensen uit verschillende landen met als doel om een ander in nood te helpen erg plezierig. 

De zon scheen, de leden voelden zich nuttig, de vluchtelingen waren aardig en dankbaar, kortom het was een geslaagde dag!

Dit was allemaal niet gelukt zonder broeder Ali. Hij heeft dit gehele idee voorgesteld en de dag georganiseerd. Tot slot een dankwoord aan Layla, Marcelo, Fred, Julia, Yann en de andere vrijwilligers.

Klik hier voor meer foto's.

Wassalam,

Team AJO (AC)

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken