Multiple sclerose

Door: Hejiye Z.M 

03/03/2015

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

Een jongeman van 24 komt voor een gezichtsveldonderzoek. ‘We gaan beginnen met je rechteroog’, geef ik aan. Terwijl sommigen na tien minuten pas klaar zijn met het onderzoek, ging het onderzoek bij deze man betrekkelijk snel. Na de test gaf de jongeman aan dat hij steeds waziger zag gedurende de test. Hij had Multiple sclerose (MS). Multiple sclerose is een auto-immuunaandoening die vooral vaak voorkomt bij jonge vrouwen tussen de 20 en 45 jaar. Een aandoening die veel onderdelen in het lichaam aantast, onder andere de oogzenuw.

Wanneer ik zulke gevallen zie op werk is het eerste wat ik zeg: ‘alhamdulilah’ (ik dank God). Ik denk dan bij mezelf hoe vaak ik wel niet zeur en hoe ontevreden ik ben met wat ik heb! Wij mensen geven enorm veel geld uit aan kleding, schoenen, tassen, schoonheidsspullen etc. Dit allemaal omdat we niet tevreden zijn  met wat we hebben. Maar stel voor dat al die dingen je niet meer kunnen helpen, in welke toestand verkeer je je dan? Die tassen en mooie merkkleding gaan je aanstaren terwijl je op het doodsbed ligt en denkt waaraan je je tijd hebt besteed. Hoe ondankbaar je was tijdens je leven, en aan wat je allemaal je geld hebt uitgegeven. Je zult dan denken: ‘Ik kon het geld beter uitgeven aan het bouwen van een moskee, dan zou ik na mijn dood nog steeds zegeningen krijgen van mensen die daar bidden’, maar helaas het is te laat. Zo veel geld is er niet meer over; en wat over is, is voor de begrafenis. Het leven is zo kort, maar men realiseert het pas wanneer het einde er aankomt. We zijn bezig met het materialisme om ons heen en vergeten de daadwerkelijke reden waarom Allah (swt) ons heeft geschapen. 

Imam Ali (a) zegt: ‘Elke adem die men neemt, is een stap richting de dood’. (Nahj Albalaghe pagina 480)

Dit leert ons om elke seconde te denken aan de dood, dankbaar te zijn voor wat we hebben en meer te reflecteren op wat we doen en wat ons doel op aarde daadwerkelijk is.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.