Gezond egoïsme

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

Het vermogen je volledig aan te kunnen passen aan mensen is iets bijzonders. Het levert mooie gesprekken op en een harmonieuze, gemakkelijke en vaak vertrouwde sfeer. De keerzijde is echter dat je waarschijnlijk jezelf tekort doet, doordat je altijd bezig bent met wat anderen van je verwachten, vinden en denken.

Het is goed om rekening te houden met anderen en er altijd voor anderen te zijn, maar het is niet goed wanneer het je mentaal uitput en wanneer het ten koste gaat van je gezondheid. Wanneer je je niet constant aanpast aan anderen leef je gezonder. Op het moment dat je je inhoudt, spannen je spieren zich aan je organen, maar wanneer je doet wat je gelukkig maakt stroomt de energie in je lichaam vrij. Op deze manier is je emotionele gezondheid nauw verbonden met je fysieke gezondheid.

Doe daarom meer van de dingen die jou gelukkig maken. Allah swt heeft ons vrij geschapen, wees daarom ook vrij in je doen en laten. Wees er voor anderen, maar neem niet te veel verantwoordelijkheden op jezelf en vooral: cijfer jezelf niet weg. Het omgekeerde van jezelf wegcijferen is jezelf waarderen. Jij bent uniek en zonder jou zou het plaatje niet compleet zijn. Leer daarop te vertrouwen! Bedenk voor jezelf welke dingen goed voelen en welke niet, welke dingen je gelukkig maken en welke dingen niet en welke dingen je langer wilt doen en wat niet. Zie het als gezond egoïsme.

Soms kan dit resulteren in een vriendschap die je verliest of een persoon die je kwijtraakt omdat je niet langer meer kunt tippen aan de hoge lat die je ooit zelf hebt gelegd. Maar wederom geldt hier dat het zich uiteindelijk zal uiten in je fysieke gezondheid en je er uiteindelijk alleen maar profijt aan hebt. Je kunt er nog altijd voor anderen zijn, maar dit keer niet meer ten koste van jezelf en zonder je schuldig te voelen wanneer het eens een keer niet kan. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.