Misdaad opgelost

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

Door Waiel Alkhateeb

21/04/2015

Nadat twee oudere dames zagen dat de portemonnee van de vrouw zichtbaar was in de supermarkt snelden zij naar haar toe: “mevrouw wat doet u nu? Dit kan niet, tegenwoordig is het niet meer zo veilig!”

Dit weekend was het weer zover: een treinconducteur mishandeld door een reiziger. Voorbeelden van gebeurtenissen die de maatschappij definitief veranderen. Steeds vaker horen wij de verhalen van mishandeling, diefstal en moord. Levens van mensen die nadeze voorvallen voor altijd veranderen, of zelfs eindigen. Angst is hiervan het resultaat. Het is interessant om de psyche van misdadigers te analyseren. Maar belangrijker is verhelpen van deze excessen. Een van de belangrijkste aspecten die een misdadiger uiteindelijk zijn daad helpt begaan is het sociale vangnet.

Veel van de misdadigers hebben een sociaal vangnet die hun acties legitmeren of aanmoedigen. Een deel van hen heeft geen sociaal vangnet waardoor er geen corrigerende factor is, maar ook een gevoel van eenzaamheid ontstaat die hen tot aversie tegen de gemeenschap drijft. Aan de andere kant kan men vervallen in sociale omgeving waar misdaad verheerlijkt wordt. Deze groep is vaak hecht, omdat iedereen elkaar nodig heeft om bijvoorbeeld  niet “gepakt” te worden. Hierdoor vormt vaak een broederschap waar sommigen naar hunkeren.

Het is daarom belangrijk om te weten dat de Islam ons grootste sociale vangnet is. Allah heeft de moslims opgedragen om te zorgen voor de naasten, voor de gemeenschap:  “De gelovigen zijn broeders” (Koran 49:10). Imam Al Sadiq (a) zegt : “Zoek elkaar op, wees rechtvaardig met elkaar en barmhartig, wees rechtvaardige broeders zoals God heeft opgedragen”. De islam geeft de sociale cohesie, pleit voor een maatschappij waar wij voor elkaar staan, geeft aan dat niemand zich alleen moet voelen. Zo los je vele problemen op, waaronder misdaad.

Een wijze les: laat de mens nooit vallen! 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.