De legende van Imam Ali Al Hadi (a)

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

Mijn telefoonalarm gaat af, het is negen uur in de ochtend en tijd om voor de tweede keer op te staan (naast het ochtendgebed ofcourse). Doordat ik vandaag pas om 13.15 uur met mijn lessen op de uni begin, kon ik uitslapen. Ik weet dat ik om 11.25 uur het huis moet verlaten om op tijd op het treinstation te zijn voor de trein die me uiteindelijk naar Utrecht zal brengen. Ik heb dus ongeveer twee uur 'vrije tijd'. De vaste ochtendrituelen staan zoals altijd op het programma: koffie met een boterham pindakaas. Ik schenk wat koffie in, smeer een 'bammetje' en ga er eens goed voor zitten. Ik open de YouTube app van mijn smarphone en laat me graag verassen wat ik tegenkom als ik op 'Mijn Abonnementen' klik. Aha! Een nieuwe lezing van Sheikh Nuru, dit keer uiteraard over Imam Al Hadi (a). Sheikh Nuru is een geleerde die erg enthousiast en gedrevenen over de islam en de Ahlalbait (a) kan preken en je altijd goed bij de les houdt door zijn uitstraling. Deze lezing gaat specifiek over Ziyarat Jami'ah (Ziarat is wat je leest bij het bezoeken van een van de heilige personen. Zowel bij een fysieke bezoek of een niet fysieke bezoek. Jami'ah betekent gezamenlijk.). Hij begint zijn lezing met het publiek een verhaal te vertellen over een geleerde (volger van de Ahlalbait) die de “umrah” deed in Mekkah.

Tijdens zijn reis bezocht hij ook Jannatul Baqi (een begraafplaats in Medina waar o.a. vier van onze Imams liggen begraven). Daar reciteerde hij ziyarat Jami'ah, totdat er een Saudische geleerde naar hem kwam en verzocht hem te stoppen met het reciteren ervan. "Waarom?", vroeg de Perzische geleerde? De Saudische man zat met vooroordelen en verweet de geleerde dat hij waarschijnlijk alleen maar aan het vervloeken was. De Perzische geleerde bleef kalm en zei: "U bent een Arabier en beheerste de Arabische taal waarschijnlijk veel beter dan ik. Laten we deze tekst samen vanaf het begin tot het eind doornemen en daarna de inhoud bespreken". De Saudische geleerde accepteerde zijn verzoek. Aan het eind kwam hij erachter dat deze ziyarat vol zit met ma'rifah (begrip) van Allah (swt). Hij was hier erg verbaast door.

Deze Ziyarat is overhandigd door onze Imam Al Hadi (a) aan zijn metgezel Musa ibne Abdullah Nakhee, vanwege zijn verzoek de heilige Imams eer te kunnen betuigen bij een pelgrimstocht of van een verre afstand. Een stuk uit de Ziyarat dat Allah (swt) beschrijft:

إِنْ ذُكِرَ الْخَيْرُ كُنْتُمْ أَوَّلَهُ

if goodness is mentioned, you are its beginning

وَأَصْلَهُ وَفَرْعَهُ وَمَعْدِنَهُ

And its origin and branch and core

وَمَأْوَاهُ وَمُنْتَهَاهُ

And its resting place and its ultimate

Een erg mooie ziyarat met woorden over de Imaams en over Allah (swt). Woorden overhandigd door onze tiende Imam aan ons. Laten we zijn legendes doen herleven, niet omdat hij dat nodig heeft, maar omdat wij dat nodig hebben.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.