Mama knows best

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

Door Mohammad Ali Ahmadi

07/05/2015

‘Het paradijs ligt onder de voeten van de moeders’. Als het niet eerder gezegd was zou ik het van alle daken schreeuwen. Een van de dingen waar ik heilig van overtuigd ben is dat de positie van de moeder torenhoog is. Mijn moeder hoeft niet te schreeuwen en te vloeken als ze boos op mij is, met een verdrietige of boze blik laat ze mijn wereld in elkaar storten. Als een mes in mijn hart voelt de wetenschap dat mijn moeder ook maar een dag ontevreden over mij kan zijn.

Ooit zei mijn moeder tegen mij: “zelfs als men zijn hele leven zou toewijden aan het dienen van zijn moeder heb je nog niet eens de negen maanden dat ze je gedragen heeft gecompenseerd.” Dit was haar antwoord op mijn vraag hoe het komt dat ze zo ontzettend veel van haar moeder houdt en haar moeder mist terwijl ze praktisch opgevoed is door haar oma. Nu ik ouder ben zie ik glashelder in wat voor offers mijn moeder gebracht heeft voor mij en mijn zusjes. Hoeveel pijn en ellende ze te verduren heeft gehad om ons een beter toekomst te bieden. Hoeveel grijze haren ze gekregen heeft om ons op het rechte pad te houden.

Maar nergens ben ik mijn moeder meer dankbaar voor dan dat ze een beste vriendin voor me was naast een moeder in een tijd dat ik het meest vatbaar was voor het slechte pad. Het is vandaag voor mij nog steeds een raadsel hoe ze het voor elkaar wist te krijgen om elke slechte invloed of voorstel wat buiten op mijn pad kon komen te voorspellen. Ze bleef wakker tot diep in de nacht, vertelde haar levensverhalen van vroeger en waarschuwde ons voor al het kwaad wat ons te wachten stond buiten.

Toen eenmaal de slechte dingen kwamen waren ze niet eens spannend meer. En precies dat was haar geheim: de spanning weghalen. Achteraf kan ik er alleen maar om lachen en haar dankbaar zijn. Voor mij zal het paradijs altijd onder haar voeten liggen.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.