Vooroordelen van de Nederlandse samenleving

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle,

17/07/2015

“Ga uit ons land!”, hoor ik een Nederlandse vrouw naar ons schreeuwen, terwijl ik rustig met mijn zusje aan het wandelen ben in het park. Ik stop even en er verschijnt een glimlach op mijn gezicht, niet wetend waarom. Ik draai me om en pak de hand van mijn zusje stevig vast. “Mevrouw, dit is mijn land. Ik ben hier geboren”, zeg ik met een beetje verdriet in mijn stem. “Ja joh, donder op!”. Ik kijk mijn zusje van elf aan, niet wetend wat ik tegen dit meisje moet zeggen. Mijn gedachten gaan hun gang. Ja, lieverd. Dit is hoe onwelkom wij als geleerde en zelfverzekerde vrouwen met een hijab in dit land zijn. Dit is de realiteit die verborgen is achter een laag van schijn. “Een prettige dag verder, mevrouw.” Ik laat mijn hand glijden over de wang van mijn zusje en kijk haar bezorgd aan. We lopen samen in stilte naar huis. 

Vol hoop dat de kijk van de Nederlandse samenleving op de islam positief verandert, schrijf ik dit. Ik voel me geen slachtoffer, ondanks dat het moeilijk kan zijn om iedere dag de vooroordelen over jouw eigen religie en jouw eigen waarden te moeten verwijderen bij onwetenden. De persoon die zelf arm is aan kennis en niet weet waar de vrijheid van de vrouw écht zit, is het slachtoffer van zichzelf. Optimistisch blijf ik, en dat leer ik met liefde ook aan mijn zusje. Het roepen van “Islam is vrede en liefde” heeft niet veel zin bij mensen die goed en kwaad niet van elkaar kunnen onderscheiden. Mijn manier van vertellen dat de Islam vrede is, is door kwaad met goed te bestrijden. 

Als de Nederlandse samenleving moslima’s met een hijab als gevaar zien voor de maatschappij, dan staat deze maatschappij helemaal niet voor tolerantie of voor vrijheid. Tolerantie betekent namelijk dat je openstaat voor mensen die anders denken en handelen. Vrijheid betekent niet alleen alles doen wat je wilt, maar ook de kans krijgen om dingen die je niet wenst te doen, niet te doen en je daarvan mogen onthouden. 

Al keert de wereld zich tegen de moslima met hijab, niets kan haar laten ineenstorten. De vrijheid heeft zij namelijk gevonden, niet bij de maatschappij, maar bij Allah. Tolerantie heeft zij gevonden in de islam. Weet je waarom? Omdat zij de religie betrad met kennis en niet met onwetendheid. 

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.