De mensheid in de trein

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Toen ik vandaag met de trein onderweg was naar een bijeenkomst in Den Haag kwam ik in gesprek met een Nederlandse man (ca. 70 jaar). Het begon toen ik in een lege treincoupé van een intercity plaats nam. Na een paar minuten kwam deze man binnen en we groetten elkaar en hij kwam naast mij zitten. "Zo niet echt druk hier" was zijn eerste opmerking, "inderdaad meneer, weinig animo om naar Den Haag te gaan zo te zien,” antwoordde ik. Zo het ijs was gebroken, we waren het er gemeenschappelijk over eens dat er naast ons geen mens in deze coupé zit."Waar ga je naartoe,” vroeg de man.  "Den Haag HS antwoordde ik. "En U?,” vroeg ik, "Obdam,” antwoordde hij. De trein begon te vertrekken en we begonnen met het interviewen van elkaar. Afkomst, doel van de reis, achtergrond, familie, thuissituatie, toekomst, werk, opleiding, maatschappelijke problemen, etc.

Heerlijk om dit soort gesprekken met mensen te hebben. Het grappige is dat je die persoon waarschijnlijk nooit meer ziet in je gehele leven. Twee zielen die hun pad kruisen, ieder met hun eigen verhaal, die elkaars geschiedenis, heden en toekomstplannen uitwisselen. Zomaar omdat het kan! Dit zijn de hoogtijmomenten van de mensheid .. hoe anders we ook zijn in onze afkomst, levensverloop en toekomst .. toch is het leven wat ons als mensen verbindt .. we zitten namelijk allen in hetzelfde schuitje.

Opvallend hoe 2 totaal verschillende mensen elkaar in 34 minuten kunnen leren kennen. Niet alleen leren kennen, maar ook vrienden kunnen worden. Vrienden in het leven. Volgens Van Dale is een vriend een persoon waarmee je door gevoelens van genegenheid bent verbonden. Genegenheid: goedgunstige gezindheid.

We hadden erg veel genegenheid voor elkaar gekregen. We wensten elkaar na 34 minuten veel succes en gezondheid toe.

Moraal van het verhaal: Wees niet bang om het goede in mensen te zien. Wees niet bang om mensen als mensen te zien. Gooi het schild van vooroordelen en angst van je af en ga het gesprek aan met je medemens. Want wanneer we dat niet meer durven, verliezen we onze mensheid.

Van Dale: Mens: het hoogst begaafde wezen op aarde.

Geschreven door Mujtaba

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.