Blijven lachen

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

Door Mohammed Ali Ahmadi

12/01/2016

Lang geleden heb ik besloten om dagelijks zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk mensen te groeten met een brede glimlach. In het begin was dat wat lastig, omdat het niet natuurlijk voelde. Maar oefening baart kunst. Tegenwoordig gaat het vanzelf. Toen ik dit besloot, woonde ik in een vrij islamitische buurt met een moskee, bakkers, slagers en nog veel meer allemaal om de hoek. De meeste mensen groetten je dus vanzelf als je buiten was. Op school waren wij met een grote groep moslims en ook de niet-moslims waren goed geïntegreerd in ons cultuurtje; hoe gek dat ook klinkt. Groeten met een brede glimlach ging van een leien dakje. Ik kon het afvinken van mijn lijst.

Sinds anderhalf jaar geleden woon ik in Rotterdam, in een buurt waar weinig andere moslims zijn. Sterker nog, in een buurt waar ze liever geen moslims zien, heb ik vaak het gevoel. Maar ik was vastbesloten, ik zou iedereen met een brede glimlach blijven groeten. Ik merkte al snel dat dit erg tegen ging vallen. De gebeurtenissen in het nieuws afgelopen tijd hebben er ook niet positief aan bijgedragen. 

Steeds meer buren die me eerst niet wilden aankijken als ik langs liep, groeten mij nu ongemakkelijk terug. De ontzettend oude en chagrijnige kassière bij de Dirk van den Broek begint tegenwoordig al te lachen als ze mij van ver ziet. Zij was een van mijn grootste overwinningen. Ze bleef me maar onaardig behandelen, zonder dit te doen bij de mensen voor en achter mij. Ik groette haar elke keer luider en meer overdreven dan de keer ervoor. Ik heb nog maar één uitdaging te gaan die ik van mijn lijst wil strepen. Mijn onderburen blijven mij hardnekkig negeren en mij vies aankijken. Negen van de tien keer groeten ze niet terug en die ene keer met moeite. Maar er is vooruitgang. Ondertussen blijven we lachen en blijven we groeten :)

© Copyright Ahlalbait Jongeren

 

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.