Dankbaar door mijn patiënt

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige de Meest Genadevolle,

Door Waiel Alkhateeb

01/03/2015

Op het spreekuur komen dagelijks meer dan 40 patiënten langs die hun probleem bij mij neerleggen. Vaak komen zij met hun partner, familielid of vertrouwenspersoon. Zo zie en spreek ik dagelijks meer dan 50 onbekenden over zaken die hun leven beïnvloeden. 

Het meemaken van zoveel personen en hun verschillende persoonlijkheden heeft een effect op het denken en handelen van de arts. 

Twee personen met identieke klachten en dezelfde diagnose kunnen ontzettend verschillend zijn in hun beleving van de ziekte. Sterker nog: een patiënt met een relatief onschuldige aandoening kan soms het gevoel hebben niet te meer te kunnen functioneren, terwijl een patiënt met een potentieel dodelijke ziekte soms een doel heeft en dat is het leven te nemen zoals het is. 

Dit heeft een enorm effect op mij gehad. Het aanschouwen van de dankbaarheid van  een rolstoelgebonden patiënt met een levensverwachting van enkele jaren maakt mij dankbaar. Als dan een patiënt klaagt over een oorsmeerprop en aangeeft hier niet meer van te kunnen slapen, leer ik hoe snel mensen hun gezondheid waarin ze zijn kunnen vergeten. 

Het is belangrijk om altijd in perspectief te blijven denken en te weten dat er een hoop mensen zijn die een onzeker toekomst tegemoet zien. Vele anderen hebben een levensverwachting van enkele maanden. 

Wanneer wij gezondheid als vanzelfsprekend beschouwen kunnen we de werkelijke zin van het leven over het hoofd zien. We gaan ons focussen op de onbelangrijke dingen, we gaan ons ergeren aan het feit dat ons kast die rode broek mist, we gaan dromen over paleizen, prinsen op een wit paard of over macht en geld. 

De profeet Mohamed (s) zei: twee gunsten waar veel mensen mee worden getest zijn vrije tijd en gezondheid!

Het hebben van een goede gezondheid is op zich al een groot goed. Koester het! En hou je bezig deze te bewaren, wees dankbaar.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.