Zinnen ontleden

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

Door R.S

22/03/2016

"Ik heb kanker." Met zijn grote, bruine, onschuldige ogen keek hij mij aan, terwijl zijn klasgenootjes luidruchtig de klas uitstormden om pauze te vieren. Daar zit je dan, als docente. Sprakeloos tegenover een intelligent, mooi kind uit de eerste klas van het gymnasium. Een kind dat je nog geen uur geleden hebt leren kennen, omdat je toevallig in zijn klas moest invallen. Een kind met uitgezaaide kanker.

Nooit eerder heb ik een dergelijk gesprek hoeven te voeren. Hoe kan je het beste handelen in een dergelijke situatie? Ik kende het kind nog niet zo lang en elk kind is natuurlijk anders. Waar heeft hij behoefte aan? Een luisterend oor of juist antwoorden op niet-beantwoorde vragen? Eén verkeerd woord of één angstige blik afkomstig van mij en hij zou misschien het gevoel krijgen dat zelfs zijn juffrouw geen raad met zijn situatie weet. Dat is het laatste wat ik zou willen.

Gelukkig wist ik het kind snel te peilen en raakten we aan de praat. Tot in detail wist hij mij alles te vertellen over zijn ziekte. Hoe het is ontstaan, hoe de behandeling is verlopen en hoe de situatie nu is. Maar ook wat hij zo leuk vindt aan de kinderafdeling. Aan de ene kant zo ontzettend volwassen en realistisch, maar tegelijk een kind. Met glinsterende ogen vertelde hij mij over zijn passie voor voetbal en hoe graag hij daar weer iets mee wilt doen. ‘Als de behandeling goed gaat, mag ik over twee jaar weer voetballen van mijn moeder’. Met een brok in mijn keel luisterde ik naar hem. 

Zonder het door te hebben was de pauze afgelopen en moesten we alweer een einde maken aan ons gesprek. Wat een bijzonder kind en wat kan ik veel van hem en van andere kinderen leren. Elke keer weer. Niet alleen van hun ervaringen, maar ook van hun houding. Kinderen zijn oprecht en hoopvol. Ze aanschouwen de wereld met open blik. Kinderen zijn echt.

‘En nu weer verder met je zinnen ontleden’, zei ik, terwijl ik hem een schouderklopje gaf. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.