Liefde in de spreekkamer

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige de Meest Genadevolle,

Door Waiel Alkhateeb

26/04/2016

Als arts kom ik in mijn praktijk verschillende ziektes en verschillende mensen. Het is een verrijking om met al deze mensen te mogen omgaan. Tegelijkertijd leer je als arts een heleboel van je patiënten. 

Laatst kwam tijdens mijn spreekuur een koppel samen. Behalve dat een van de twee aan een syndroom lijdt die behandeld moet worden, ging het gesprek vooral over de relatie tussen de twee. "Het gaat niet, het zijn de kleine dingen, ik hou het niet meer vol! Hoe moet ik hiermee omgaan?" sprak de "gezonde" partner. 

Na enige uitleg besefte ik dat een relatie tussen man en vrouw inderdaad een ongewone, speciale en waardevolle relatie is, of zou moeten zijn. 

Het is een menselijke behoefte om een partner te vinden waar we samen mee oud worden, waar we de rust in vinden, waarmee we geluk kunnen proeven. Het is een behoefte waar elk mens op een gegeven moment naar op zoek is. Dat maakt deze relatie zo speciaal, maar tegelijkertijd zo kwetsbaar. 

De vraag is hoe we deze relatie moeten invullen? Wat is het recept tegen deze kwetsbaarheid? Vaak denken we dat verliefdheid en passie een relatie vereeuwigen. 

Uit onderzoek is het tegendeel bewezen. Behalve het feit dat verliefdheid na 18 maanden in een relatie over is, blijken andere kenmerken een relatie succesvol te maken. Dat verliefdheid voorbij gaat betekent niet dat de liefde weg is. Integendeel! Genegenheid en barmhartigheid in een relatie, de meest duidelijke uitingen van liefde, zorgen voor een succesvolle relatie die langdurig geluk oplevert. En zo sprak Allah in de Koran: "En van zijn bewijzen dat Hij van uwzelfe partners heeft geschapen, en Hij heeft genegenheid en barmhartigheid tussen u gemaakt.."(30:21). 

Het is daarom belangrijk om de juiste keuze te maken, de keuze van eeuwig geluk. Kies met hart en verstand, kies niet met passie. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.