Glamour

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige de Meest Genadevolle,

Fashion, prestige, geld en roem zijn niet weg te denken uit een glamoureus bestaan. Goed vermogende mannen staan vaak in de schijnwerpers met naast zich een beauty van een vrouw, en goed vermogende vrouwen staan vaak in de schijnwerpers met om hun arm een exclusieve handtas. Deze burgerlijke elite lijkt altijd het meest luxueuze exemplaar aan hun zijde te willen, zodat ze altijd en overal in de publieke aandacht blijven.

Wist je dat de duurste bruiloft in Amerika 78 miljoen dollar heeft gekost? Dit glamoureuze huwelijk eindigde uiteindelijk in een relatiebreuk. Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer geld aan een bruiloft wordt gespendeerd, hoe groter het risico op echtscheiding.

Glamour lijkt voor ons - als alledaagse burgers - ongrijpbaar, maar onbewust smachten we naar een luxueus leven. De postmoderne Moslim van vandaag associeert glamour met bruisend non-alcoholisch bier en een fashion hoofddoek volgens de laatste Westerse modetrends. De spiritualiteit wordt hiermee bedekt met materieel gedachtegoed. Met het risico dat wij ons verliezen in de gevaren van het glamourleven.

Altijd de concurrentie aangaan om uniek te blijven, hebzucht naar het onbetaalbare, verzamelwoede van exclusieve onverkrijgbare exemplaren, de angst om het grote vermogen te verliezen en de onzekerheid voor de nabije toekomst. Allemaal zorgen die een inbreuk maken op het ultieme geluk van de mens.

Deze klassieke ongemakken van het luxueuze genot kunnen verholpen worden door een continu onthechtingsproces van materiële zaken. Het in bezit zijn van luxe producten an sich is niet discutabel, mits weinig waarde wordt gehecht aan deze materiële producten. Dit is geen eenvoudige opgave aangezien nederigheid een tegenpool is van glamour. Hoe meer de mens zich concentreert op het bevredigen van zijn materiële behoeften, des te meer de spirituele dimensie van religie in het geding komt.

Stel jezelf voor dat je een glamourous bestaan leidt met miljoenenvilla's, een reeks Ferrari's voor de voordeur, een luxueuze jachtboot, beroemde vrienden, een verzameling van tientallen exclusieve horloges en een privéjet. Als je onverhoopt dit kostbaar bezit in een dag zou verliezen, zou deze dag voor jou anders zijn dan de dag hiervoor? Zo niet, dan is een glamourleven wellicht iets voor jou!

‘Het is, opdat jullie niet bekommerd raken over wat jullie ontgaan is en je niet verheugen over wat tot jullie komt. En God bemint geen enkele ingebeelde en verwaande.’ [Koran, 23: al-Hadid]

Geschreven door Mudi

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken