Geboorte van Imam Jafar Al Sadiq (a), 17 Rabi' Al Awal 83 A.H.

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Naam: Jafar

Bijnaam: al Sadiq (de betrouwbare/die altijd de waarheid spreekt), al Fadil (hij van hoge deugden), al Tahir (de reine)

Vader: Imam Mohammed al Baqir, 5e Imam

Moeder: Fatima (achterkleindochter van Abu Bakr; kleindochter van Muhammed ibn Abu Bakr)

Geboortedag: 17de Rabi' I, 83 AH. 4/20/702.

Geboorteplaats: Medina

Sterftedag: 25th Shawwal, 148 AH. 12/14/765.

Sterfteplaats: Medina

Begraafplaats: Jannatul Baqi’, Medina

Geboorte

Geboorte en jeugd

Jafar al Sadiq (a) werd 23 jaar na de strijd in Karbala (de strijd van Taf) geboren. Zijn jeugd bestond uit een leerproces waarin de regels en de wijsheden van de Koran, de Islam en de sunna aan hem werden overgedragen. Dit leerproces vormde de voorbereiding op zijn functie als Imam. Tot en met zijn 13e jaar leerde hij van zijn vader, Mohammed al Baqir (a) en van zijn opa, Imam Ali al Sajjad (a), de enige mannelijke Ahlalbait lid die de strijd in Karbala overleefde1. Na de sterfte van Ali al Sajjad (a) leerde hij verder bij zijn vader. Vanzelfsprekend werd hij opgevoed met sterke Islamitische principes zoals betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en Godvrezendheid.

Gebeurtenissen uit het leven van de Imam (a)

Huwelijken en kinderen

Zijn eerste vrouw heette Fatima en was een nakomeling van Imam Hasan ibn Ali (a), de tweede Imam. Hun kinderen waren o.a. Ismail en Abdallah. Na haar dood kocht hij een slavin genaamd Hamidah Khatun, om haar te bevrijden. Hoewel de Islam tegen slavernij is, was het onder de Imams gebruikelijk om slaven en slavinnen te kopen en te bevrijden, om te voorkomen dat deze slaven/slavinnen elders belanden, waar ze mogelijk een slechte behandeling te wachten stond. Imam Jafar al Sadiq (a) leidde Hamidah Khatun na haar bevrijding op tot Islamitische geleerde en ze trouwden. Hamidah Khatun werd hierdoor verheven van een slavenpositie naar een positie waarin ze religie doceerde en onder vrouwen bekend stond om haar wijsheid. Ze kregen kinderen, waaronder Musa al Kadhim (a).

Achtergrond verhoudingen Ahlalbait – regeerders uit die period

Imam Ali al Sajjad (a) was Imam gedurende de eerste 13 jaren uit het leven van Imam Jafar al Sadiq (a). In deze periode waren de  regeerders vijandelijk jegens Ahlalbait. Vrienden en familie riskeerden gevangenisstraffen en het huis van Imam Ali al Sajjad (a) stond onder strenge controle van de regering. Mensen waren gewaarschuwd niet bij zijn huis in de buurt te komen. Middels het strenge toezicht, de bewaking en de gevangenisstraffen werd er geprobeerd de interactie tussen de Imam en de bevolking te beperken.

Hierna werd Mohammed al Baqir (a) de Imam. Hij genoot meer vrijheid dan zijn voorganger, o.a. vanwege de regeerder Omar ibn abdul Aziz. Omar stond bekend om zijn eenvoudige, bescheiden leefstijl en was een vrome man. Hij zag toe op een betere behandeling van Ahlalbait en gaf ze meer vrijheid. Zijn houding jegens Ahlalbait wordt geïllustreerd door zijn afschaffing van de tot dan toe gebruikelijke vervloeking van Imam Ali ibn abi Talib (a) tijdens het gebedsoproep. Onder leiding van Omar ibn abdul Aziz werd dit dus officieel verboden. Echter, na twee jaar regeerschap werd Omar vergiftigd, omdat andere Bani Umayya leden ontevreden waren over Omar’s religieuze, ingetogen en tolerante leefstijl.

Klik hier en lees de hele biografie van deze Imam.

© Copyright Ahlalbait Jongeren 

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.