Wanneer begint de maand ramadan? [Uitleg met voorbeeld van het jaar 2015]

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Salam Aleekum beste broeders en zusters,

Hierbij uitleg over hoe het begin van de maand Ramadan bepaald wordt aan de hand van de regels van de geleerden. Hierbij wordt gemaakt van data uit 2015 als voorbeeld. Voor het begin van de maand Ramadan van dit jaar, zie dit artikel (klik hier).

Inleiding:

Door middel van dit korte document willen wij graag enig uitleg geven over de gang van zaken bij het bepalen van de eerste dag van de maand Ramadan.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat in de Arabische maankalender de maanden 29 of 30 dagen hebben. Momenteel bevinden wij ons in de maand Sha’baan. Na deze maand begint de heilige maand Ramadan.

Het is straks 29 Sha’baan en jij wilt weten of voor jou de volgende dag de maand Ramadan begint of dat je 30 dagen moet aanhouden voor de maand Sha’baan en de dag erna pas met de maand Ramadan moet beginnen.

Basisregel:

Voor elk persoon geldt in principe:

Als je de maan hebt gezien na zonsondergang, met het blote oog, dan begint de dag daarop de maand Ramadan!

Daar bovenop komen de fiqh-regels van de geleerden die wellicht hulpmiddelen toestaan of een andere gebied bekijken dan het gebied waarin jij woont.

Elke geleerde, zijn regel:

We moeten begrijpen dat dit een groot onderwerp is waar veel geleerden onderzoek naar hebben gedaan. Vele jongeren zeggen: “Waarom beginnen we niet allemaal op dezelfde dag Dat is toch beter?!”

In dit geval is het niet beter. Een geleerde is verantwoordelijk voor zijn fiqh-regels. Deze regels zijn tot stand gekomen door het onderzoek dat hij heeft verricht. Hij moet tegenover Allah (swt) aantonen dat hij de mensen juist heeft geleid. Hij moet vertrouwen op zijn kennis. Hij moet vertrouwen op het onderzoek dat hij heeft verricht, want hij is verantwoordelijk. Geleerden kunnen niet zeggen: ‘Laten we op dezelfde dag beginnen, want elke geleerde heeft zijn eigen regels.’ Op één dag beginnen zal betekenen dat een aantal geleerden NIET hun eigen regels gaan opvolgen. Dit is onverantwoord.

Als jongeren opgroeien, maken zij kennis met hun geleerde. In eerste instantie neem je de geleerde van jouw ouders over. Indien jij tot de overtuiging bent gekomen dat deze man die jouw ouders volgen niet diegene is die de meeste kennis heeft, dan ben je verplicht om een andere geleerde te volgen. Jij moet jezelf later kunnen verantwoorden en kunnen beredeneren dat jij vertrouwen hebt in de geleerde die jij volgt. Een uitleg als: "Ik wilde op dezelfde dag beginnen als mijn familie” is GEEN geldige reden om te beginnen met de maand Ramadan."

Extra regels van de geleerden bovenop de basisregel kunnen zijn:

- Het toestaan van het gebruik van een telescoop;

- De zichtbaarheid van de maan toetsen in een land met dezelfde nacht als het land waarin je woont (bv. Zuid Afrika deelt grote delen van de nacht met Nederland betreft tijdstippen);

- Een combinatie van deze twee.

Mag je een andere geleerde volgen?

Bij een fatwa mag men geen andere geleerde volgen, tenzij in deze fatwa sprake is van een verplichte voorzichtigheid (ihtyat woejoebie). In dat geval heeft men de mogelijkheid om met betrekking tot dit vraagstuk de andere meest geleerde na hem te volgen (en dus niet naar wens een geleerde te selecteren).

Echter, in de fatwa's voor het vaststellen van de eerste dag van de maand Ramadan of het begin van de ied-al-fitr is er bij de meeste geleerden hier geen sprake van. Men mag dus hierin geen andere geleerde volgen.

Dit geldt ook voor de volgers van Sayed Al Sistani. Dit heeft Ahlalbait Jongeren nagevraagd bij zijn vertegenwoordigers!

Wat bedoel Sayed Al Sistani met zijn fatwa 1740?

1740. The 1st day of any month will not be proved by the verdict of a Mujtahed and it is better to observe precaution.

Dit betekent het volgende:

Wij moeten volgens deze fatwa (uitspraak/methode) van de geleerde het begin van de maand Ramadan bepalen, ongeacht of de geleerde al een verklaring/aankondiging voor het begin van de maand heeft afgegeven!

Wanneer moet de maan te zien zijn?

De maan moet volgens de fiqh gezien worden tussen zonsondergang en de fajr (dageraad). Dit heeft ermee te maken dat je voor de fajr jouw intentie tot vasten moet hebben bepaald. De maan is vaak niet de hele tijd aanwezig tijdens deze periode. Dus naast de actuele maanstand moet ook worden gekeken naar de maansopgang en maansondergang. Als de maan namelijk al onder is, dan zal hij niet te zien zijn, ondanks de "actuele maanstand". Er is kans op zichtbaarheid met het blote oog als de maan ongeveer 20 of meer minuten later onder gaat dan de zon. Met een telescoop is hij soms ook te zien als deze tijd minder is. De actuele maanstand en de tijden zijn op de deze website te vinden: klik hier (maandtijden) en klik hier (actuele maanstand). Deze aantal minuten blijft een schatting, er moet ook gekeken worden naar de vorming van de maan. Naast dat hij lang na de zon onder moet gaan moet deze ook zodanig gevormd zijn dat hij zichtbaar moet zijn. In combinatie met ander bronnen kan je dit als bevestiging zien.

Het bepalen van de eerste dag:

De eerste dag van de maand bepalen, in dit geval de maand Ramadan, kan op verschillende manieren. Elke geleerde heeft zijn eigen onderzoek met zijn eigen methode.

Een aantal voorbeelden van methoden:

- De maand begint bij de geboorte van de maan. Deze methode wordt onder de levende sjiitische geleerden niet gebruikt, maar zien we nog wel terug bij andere stromingen/landen. Alle informatie over de geboorte van de maan kun je via deze link bekijken. Dit jaar is de geboorte van de maan op dinsdag 16 juni.

- De maand begint bij het zien van de maan met het oog, of theoretisch bijna 100% zeker zijn van de mogelijkheid:

* Overal op de wereld.

* In het land waarin je woont. Bij twijfel mag je volgens sommige geleerden ook kijken naar:

+ Landen die dezelfde nacht delen als het land waarin jij woont (je mag dan landen volgen als Irak en Iran, waar de berichtgeving erg goed is).

+ Landen ten oosten van het land waarin jij woont op dezelfde horizon (deze zien de maan moeilijker, dus als zij het kunnen zien dan kan jij aannemen dat het ook in het land waarin jij woont te zien is).

Maar wij gaan ons richten op de eerste regel: de maan zien in het land waar je woont, Nederland.

In Nederland hoor je vaak van jongeren die deze regel op moeten volgen dat je ze vaak moeite hebben met wanneer de maand begint. Ze weten het niet zeker, ze horen verschillende verhalen ect.

Er waren moeilijkere tijden voor de moslims in het buitenland. Tegenwoordig hebben wij het internet en betrouwbare wetenschappelijke kennis waarmee wij simpel via verschillende bronnen een controle kunnen uitvoeren of de maan op een avond te zien zal zijn of niet in Nederland.

Het bepalen van de eerste dag:

Wanneer begint de Ramadan voor jou:

- Je hebt zelf de maan gezien. 

- Door bijvoorbeeld bewolking kun je hem niet zien, maar de wetenschap toont aan dat de maan te zien zal zijn met het blote oog. Dit kun je controleren met de volgende bronnen:

* Moonsighting.com

* Extra controle door tabel voor maans- en zonsondergang en de actuele maanstand: Geleerden geven aan dat het verschil tussen zonsondergang en maansondergang ongeveer 15-20 minuten moet zijn bij voldoende zichtbaarheid van de maan voordat hij te zien is met het blote oog.

Hieronder zijn plaatjes te zien van de website moonsighting.com:

De zichtbaarheid van de maan op dinsdag 16 juni t/m donderdag 18 juni:

 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd worden zonder (1) toestemming van de organisatie ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en (2) een bronvermelding!

Wij kunnen VOORLOPIG concluderen dat de maan pas donderdag 18 juni met het blote oog te zien zal zijn in Nederland, wat betekent dat vrijdag 19 juni inshaAllah de eerste dag van de maand Ramadan zal zijn. 

Wat te doen bij twijfel?

o De getuige van twee betrouwbare mensen dat zij de maan gezien hebben. Zij moeten te vertrouwen zijn, gelovig en gerespecteerd gedrag vertonen. 

o Als de maan te zien is in landen ten oosten, op dezelfde hoogte, dan is hij ook in het land te zien waarin jij woont. Er zijn ook geleerden die aangeven dat je de landen mag volgen die dezelfde nacht delen.

o Wanneer het nieuws wereldkundig is dat jij niet eraan hoeft te twijfelen. [TV/Internet]

o Nog steeds niet duidelijk, wat te doen? Intentie belangrijk: 

(1) Indien er geen bewijs is dat Ramadan "morgen" is, dan mag je niet de intentie hebben dat je "morgen" gaat vasten voor de maand Ramadan. 

(2) Intentie sha’baan: 

• Niet vasten. Het volmaken van 30 dagen van sha’baan. Na dertig dagen is sha’baan klaar en begint de Ramadan. Indien blijkt dat het toch Ramadan is dan moet je gelijk stoppen met eten en de rest van de dag vasten zul je deze dag moeten later alsnog moeten inhalen.

• Wel vasten, met de intentie gewenst in sha’baan. Indien een dag later gebleken is dat het alsnog Ramadan is dan was je intentie verkeerd. Jouw vasten is nog steeds geldig. Jouw intentie zal om worden gezet. 

(3) Intentie in de handen van Allah: je gaat een intentie aannemen waarvan jij met jouw kennis aanneemt dat het zo dicht mogelijk tegen de werkelijkheid aanzit. Deze intentie is het beste en altijd aangeraden. Je mag met deze intentie vasten op de volgende dag. Indien inderdaad de volgende blijkt dat de Ramadan begonnen is, dan wordt het vasten geaccepteerd. Indien het sha’baan blijkt te zijn, dan wordt het vasten ook geaccepteerd als mustahab (gewenst).

Websites en Fiqh-regels van de geleerden:

Via de website van jouw geleerde kan jij de fiqh-regel opzoeken die jij moet opvolgen. Hieronder hebben wij ons best gedaan om de dag van EID voor elke geleerde aan te geven aan de hand van de bovenstaande informatie en de fatwa's van de geleerden. Let op: de onderstaande dagen gelden voor de inwoners van NEDERLAND!

Sayed Al Sistani:

Fiqh-regel: De maan moet te zien zijn, met het blote oog, in het land waarin jij woont. Overtuigend(!) wetenschappelijk bewijs tot de zichtbaarheid is voldoende. 

Website: www.sistani.org [in meerdere talen] of http://www.najaf.org/english/

Wanneer begin van de maand Ramadan: vrijdag 19 juni 2015 

Sayed Al Khoei:

Fiqh-regel: De maan moet te zien, met het blote oog, in een land dat dezelfde nacht of een gedeelte ervan met het land waarin jij woont deelt.

Website: http://www.alkhoei.org/ of https://www.facebook.com/alkhoei.org / nieuws via: http://www.coej.org/hilal-advisory-team-statement-ramadhan-1436ah/ 

Wanneer begin van de maand Ramadan: donderdag 18 juni 2015 

Sayed Mohammad Fadlullah:

Fiqh-regel: De maan moet te zien zijn in een land dat dezelfde nacht of een gedeelte ervan met het land waarin jij woont deelt. Het gebruik van een telescoop of andere hulpmiddelen is toegestaan.

Website: http://english.bayynat.org.lb/

Wanneer begin van de maand Ramadan: donderdag 18 juni 2015

Sayed Mohammed Said Al Hakeem:

Fiqh-regel: De maan moet gezien worden, in een van de landen uit Europa, Azië, Afrika of Australië. Op dat moment is het bevestigd voor de hele wereld. De landen uit Noord- en Zuid-Amerika mogen niet gevolgd worden. Deze moeten zelf de maan bekijken of afgaan op landen uit andere continenten.

Website: http://alhakeem.com/

Wanneer begin van de maand Ramadandonderdag 18 juni 2015 

Sayed Sadiq Al Shirazi:  

Fiqh-regel: Na navraag en zover bekend, geldt de fatwa van Sayed Al Shirazi voor zijn volgers over de hele wereld. De exacte manier van het bepalen volgt inshaAllah.

Website: http://imamshirazi.com, http://www.alshirazi.net https://www.facebook.com/SadiqShirazi

Wanneer begin van de maand Ramadan: Vrijdag 19 juni 2015 

Sayed Ali Al Khamenei:

Fiqh-regel: De maan moet te zien zijn, met het blote oog of telescoop, in het land waarin jij woont. Overtuigend(!) wetenschappelijk bewijs tot de zichtbaarheid is voldoende. Je hoeft bij overtuigend wetenschappelijk bewijs niet zelf te gaan kijken.

Website: http://www.leader.ir/langs/en/ of https://twitter.com/khamenei_ir of http://www.ic-el.com/en 

Wanneer begin van de maand Ramadan: Donderdag 18 juni 2015

Staat jouw geleerde er niet tussen? Kijk op de website van jouw geleerde welke Fiqh regel hij heeft en vergelijk het met de regels en de dagen die hierboven zijn genoemd. 

Wij willen jullie vragen om onjuistheden graag aan ons door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het reageersysteem hieronder. Alvast bedankt! Op deze manier kunnen wij deze pagina verbeteren. Het blijft ieders verantwoordelijkheid om de juiste regels op te volgen. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Niets uit de website mag worden verveelvoudigd/gekopieerd zonder:

(1) toestemming van de organisatie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

(2) een bronvermelding!

© Copyright dient te worden gerespecteerd in de islam!

Afdrukken