Geboorte Zeyneb (a), 1 Shabaan 5 A.H.

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

AJO feliciteert iedereen met de geboorte van Zeyneb (a)Sayyida Zeynab (a); zij was degene die een grote rol speelde in de slagstrijd Karbala en altijd aan de zijde van Imam al Hussein (a) verbleef. Zij (a) was de dochter van Imam Ali (a) en Sayyida Fatima al-Zahra (a) en ze werd geboren in Medina en een van haar namen was: "Aqeelat Bani Hashim’ en betekent de meest intelligente onder de kinderen van Hashim. Ze stond bekend om haar moed en loyaliteit aan haar broer Imam al Hussein (a).

In een van de overleveringen lezen we dat toen Sayyeda Zeynab (a) slechts vijf jaar oud was, haar vader Imam Ali (a) vroeg om het begrip 'Een' te zeggen en Sayyeda Zeynab (a) zei 'Een'. Toen vroeg Imam Ali (a) haar om het begrip 'twee' op te noemen, maar Zeynab zweeg. Imam Ali (as) zei: "Zeynab, waarom ben je stil en waarom zeg je geen twee?"

Zeynab (a) antwoordde: "Hoe kan de tong ‘twee’ uitspreken wanneer het hart de Ene (dit verwijst naar de Enige God) heeft geaccepteerd?”

Sayyida Zeynab (a) had grondige kennis over de islam en ze begreep de Goddelijke wetten. Tijdens haar verblijf in Medina organiseerde ze dan ook regelmatig bijeenkomsten voor vrouwen. Haar belangrijke rol in verzet tegen onderdrukking zien we terug in haar vurige toespraak in Kufa.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken