Verslag "Maand Ramadan Project 2015", Help the Orphans in Iraq

In de naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle,

Dit project werd uitgevoerd in samenwerking met vier verschillende organisaties; Al-Wafa organisatie in Baghdad, Oprhans Karbala, Al-Sayyede Khadija crèche voor weeskinderen en Nis Men Ajl Alreáye voor weeskinderen. 

Het project werd verdeeld over zes dagen. Het ingezamelde bedrag is uiteindelijk neergekomen op maar liefst €5500!

Dag 1 en 2

De eerste dag hebben we de contactpersoon bezocht van Orphans Karbala. Met hem is besproken dat we 50 voedselpakketten zouden uitdelen aan weduwen en weeskinderen. Ook is er afgesproken om  bonnen te kopen ter waarde van 25000 Iraakse dinar, waarmee de weeskinderen kleding  voor het suikerfeest konden kopen. 

 

De volgende dag gingen we de voedselpakketten uitdelen. De huizen waar de pakketten werden uitgedeeld bevonden zich naast de begraafplaats. De families die de voedselpakketten ontvingen zijn origineel allemaal boeren, maar door de warmte is het land uitgedroogd en zijn ze allemaal naar de stad verhuist. Omdat ze het leven in een stad niet gewend zijn, kennen ze grote armoede. Sommige huizen waren klein, anderen waren groot maar tegelijkertijd ook leeg. Deze mensen hebben niet alleen armoede, maar zijn daarnaast ook hun echtgenoten kwijtgeraakt vanwege de tragische en moeilijke omstandigheden in Irak. 

Iedere familie kreeg een voedselpakket dat voorzien was van: twee kippen, vis, ei en droge voedingsmiddelen die langer houdbaar zijn. 

Dag 3

Na de succesvolle eerste twee dagen hadden we meer ervaring om zelf de voedselpakketten in elkaar te zetten. 

Op deze dag hebben we 50 voedselpakketten gemaakt en uitgedeeld, met de organisatie waarmee we vier jaar terug hebben samengewerkt aan ons eerste project (schoolspullen 2011).

Aan de families werd gevraagd om naar een bepaalde plek te komen om hun voedselpakketten in ontvangst te nemen. 

Ook dit was wederom een succesvolle dag en de families waren zeer blij en bovenal dankbaar. 

Dezelfde dag in de middag zijn we naar een crèche van weeskinderen geweest. Het waren allemaal kinderen van vaders die zijn omgekomen zijn in de gevechten tegen IS. 

Na de plek onderzocht te hebben en de directrice te hebben gesproken, hadden we een beeld over hetgeen de crèche nodig had. De waardebonnen voor het suikerfeest hebben we aan de directrice gegeven, zodat die ze kan uitdelen aan de weduwen. Hiermee kunnen ook de weduwen feestkleding voor het suikerfeest kopen voor hun kinderen. 

Dag 4

Na het bezoeken van de crèche hadden we besloten om ze te helpen op een andere manier dan ze te voorzien van voedsel. Het belangrijkste was om een oplossing te vinden voor de hitte waar ze in zaten.

We hebben de crèche de volgende spullen gegeven:

-Een airco;

-Een kachel;

-Een ventilator;

-Een oplaadbare batterij die elektriciteit levert.

Dag 5

Voordat de weeskinderen zouden beginnen met hun nieuwe schooljaar, bedacht het team zich dat het leuk zou zijn om schoolspullen voor ze te kopen. 

Voor ieder kind is een schooltas gekocht. Daarnaast is iedere schooltas gevuld met een kleurboek, kleurtjes, een schrift en potloden. De gevulde tassen zullen door de crèche worden uitgedeeld op 1 september.

Dag 6 

De directrice van de créshe had me verrast met een telefoontje! Ze was met de moeders van de weeskinderen naar de winkel gegaan om samen de feestkleding voor het suikerfeest te kopen. De kleding was ingekocht en bewaard bij haar in de crèche. Ze belde mij op met de vraag of het team naar haar kon komen om de kleding samen met haar uit te delen. De kinderen waren ontzettend blij met hun nieuwe kleding en wouden het gelijk dragen! We hebben in totaal 80 kinderen blij gemaakt met nieuwe kleren voor het suikerfeest. Dit was de zesde en laatste dag van het project Maand Ramadan 2015. 

Wij willen een ieder bedanken voor zijn steun, inzet en donaties. Zonder de bijdrage van anderen zou dit succes nooit behaald kunnen worden. Team Help the orphans in Iraq kijkt uit naar een toekomst waarin insha’Allah nog meer weeskinderen, weduwen en andere behoeftigen geholpen kunnen worden, en bovenal naar een toekomst waarin Irak veilig is en deze behoeftigen niet groeien in aantal.

Dank aan de volgende organisaties; 

-Iraakse Democratische Jongeren Unie Nederland (IDJUN)

-Arabische school AlHuda, Dordrecht 

-Ahlalbait Jongeren Organisatie, Rotterdam 

-Henna Blessings

Team Help the orphans in Iraq,

Juli 2015

Afdrukken