De uiterlijke verzorging

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Hieronder zijn alle vragen te vinden die door jongeren gesteld zijn betreffende make-up en uiterlijke verzorging. Heb je zelf een vraag wat hier niet tussen staat? Mail ons:  info@ahlalbait.nl

#1 Wat betreft make-up voor vrouwen in de islamitische Sharia:

Het is voor een vrouw niet verboden om make-up te gebruiken.
Het is echter niet toegestaan dat een niet-Mahram man deze make-up te zien krijgt, aangezien make-up als ziena (verfraaiing) wordt gebruikt/beschouwd.
In de Koran beveelt Allah de vrouwen om hun schoonheid niet te tonen, behalve wat zichtbaar moet zijn en dat is gezicht en handen.

Koran:

En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn, en dat zij haar hoofddoeken over haar boezem laten hangen, en dat zij haar schoonheid niet tonen behalve aan haar echtgenoot of haar vader of de vader van haar echtgenoot, of haar zonen of de zonen van haar echtgenoot, of haar broeders, of de zonen van haar broeders, of de zonen van haar zusters of haar vrouwen, of haar slaven, of zulke mannelijke bedienden die geen geslachtsdrang hebben, of de jonge kinderen die van de naaktheid van een vrouw niets afweten. En laat haar niet met haar voeten slaan, opdat hetgeen zij van haar schoonheid bedekken openbaar moge worden. En wendt u allen tezamen tot Allah, o gelovigen, opdat gij moogt slagen. (24; 31)

Het doel van dit vers is om te voorkomen dat vrouwen de mannen aanlokken en hun verlangens/passie naar hen doen opleven. Verfraaiing van het gezicht met make-up wordt als verfraaiing beschouwd en is dus in contrast met het doel van dit vers.

God heeft niet alleen de vrouw belast met regels en voorschriften omtrent het verbergen van hun schoonheid naar niet-Mohram mannen. God heeft tegelijkertijd de man verboden om te kijken naar de schoonheid van een niet-Mohram vrouw en dat zij hun passies/verlangens moeten beheersen.

Koran:

Zeg tot de gelovige mannen dat zij hun ogen neergeslagen houden en dat zij hun passies beheersen. Dat is reiner voor hen. Voorzeker, Allah is wel op de hoogte van hetgeen zij doen. (24; 30)

Dus zowel de man als de vrouw moeten hun plichten nakomen om een harmonieuze samenleving te kunnen nastreven.

Verder:
– In de afwezigheid van mannen is make-up dus toegestaan zonder enige beperkingen.
– Het is toegestaan voor een vrouw om Kohl (100% echt) te gebruiken, tenzij een vrouw hierbij niet het doel/de intentie heeft om mannen hiermee te verleiden/ lustvolle aantrekkingskracht.

– Halal make up blijft make up en is niet toegestaan om het buitenshuis te gebruiken. Halal make up bestaat alleen uit andere componenten, maar het heeft dezelfde functie.

– Kohl wordt niet beschouwd als make-up en mag gebruikt worden door vrouwen in het openbaar indien daar geen slechte intenties achter zitten.

Tot slot, hoewel in de Islam een vrouw in het openbaar niet verleidelijk mag uitzien, is het wel belangrijk dat een vrouw verzorgd uitziet!

Zie het onderstaand boek met gedetailleerd uitleg in het Engels over de verzen in de Koran over het dragen van Hijab en make-up:

http://www.al-islam.org/hijab/

#2 Hoe zit het met Wimperextensions en de rituele wassing (whudu)?
Bij wudhu moet het water contact maken met de wimpers. Wimperextensions maken wudhu ongeldig als deze op oogleden of wimpers worden vastgemaakt.
(Als wiperextensions tot zinah, versiering om aandacht op zich te vestigen, worden beschouwd dan is het verboden om deze te dragen in aanwezigheid van mannen)

#3 Het scheren van de baard
Het is haram om je baard te scheren of zodanig te trimmen dat het lijkt alsof het gescheerd is. Deze regel is gebaseerd op overleveringen, hiervan zijn 10 betrouwbare overleveringen betreffende deze onderwerp. Een overlevering als voorbeeld:
Imam Ali (a) zei dat de Profeet (s) zei: Het scheren van de baard is een vernedering en op degene die vernedert berust de vloek van Allah (Jami’ Ahadith ash-Shi’a; Qum; 1410; vol.16, pp.607-609)
De meeste geleerden waaronder Ayatollah Sistani zijn het eens over de volgende regels wat betreft het scheren van de baard:
– het scheren van de baard is haram.

– het scheren van de baard en alleen haar op de kin achterlaten is uit een verplichte voorzorgsmaatregel niet toegestaan. 
– het trimmen van de baard is toegestaan, maar de haren moeten niet zo kort worden dat andere mensen niet meer kunnen zien/herkennen dat het een baard is.
– gewenst de baard niet langer te laten dan de breedte van een vuist.
– de baard scheren zodat je aangenomen wordt voor een baan is geen geldige reden.
– de baard scheren is toegestaan alleen in situaties waarin een moslim met een baard de spot mee wordt bedreven en wordt vernederd of als zijn leven op het spel staat.
Voor de visie van Ayatollah Sistani betreffende dit onderwerp, zie de bron:  http://www.sistani.org/index.php?p=855722&id=1136

#4 Kan ik een korte rok dragen met daaronder een legging of een strakke broek?
– Een legging alleen is niet voldoende, want het is strak. Een jurk of rok tot de knie is dan niet voldoende. In dit geval is een lange jurk nodig tot aan de schoenen,
– Een strakke broek is niet toegestaan. Alleen wijde broeken zijn toegestaan, waarin de contouren van het lichaam in het algemeen niet herkenbaar zijn. 

#5 Mag een man gouden sieraden dragen?
Het dragen van gouden sieraden door een man is verboden. Het maakt zelfs zijn gebed ongeldig. Het dragen van goud is alleen bedoeld voor de vrouw (binnen de islam).

#6 Mogen dames een pruik dragen en kan dit dan het hoofddoekje vervangen?
Het is toegestaan dat een vrouw een pruik draagt, maar een pruik wordt beschouwd als ‘zina’ (versiering) en mag daarom niet gedragen worden in de aanwezigheid van mannen. Een pruik kan dus niet fungeren als hoofddoek.

#7 Is het toegestaan om het midden van een monowenkbrouw af te scheren?
Dat is toegestaan.

Scroll naar boven