Verslag: Arbaeen met Dr. Chris Hewer, 19 oktober 2019

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

De Arbaeen, ’s werelds grootste jaarlijkse openbare bijeenkomst ter herdenking van het martelaarschap van Imam Hussain (a) in Karbala, Irak. Vele mensen reizen naar Najaf om vanuit daar lopend naar Karbala te gaan. Een weg vol gastvrijheid met gratis eten en drinken, massages, huizen van vrijwilligers die open staan en dit allemaal voor de bezoekers van Imam Hussain (a). 

Op 19 oktober 2019 organiseerde Ahlalbait Jongeren Organisatie ter ere aan de herdenking van de Arbaeen van Imam Hussain (a) een bijeenkomst. Wij hadden de eer om Dr. Chris Hewer te mogen verwelkomen, een inspirerende spreker die achtergrond heeft in de christelijke theologie, onderwijs, islamitische studies en interreligieuze studies.

Het programma begon met een Koranrecitatie van Sayed Yousef. Hij reciteerde verzen uit het heilige hoofdstuk De Profeten (Surat Al Anbiya). Vervolgens hadden wij de eer om pastor Eli Stok te verwelkomen om enkele verzen uit de Bijbel voor te dragen en de context ervan uit te leggen.

Na een introductie over de Arbaeen en wat het precies inhoudt door broeder Mohsin begon de lezing van Dr. Chris Hewer.

Tijdens de lezing werd er uitgelegd welke lessen wij kunnen halen uit de gebeurtenissen van Arbaeen en Karbala, maar ook uit het leven en de leer van Jezus (a). De lezing ging over hoe wij deze onvergetelijke gebeurtenissen beter kunnen begrijpen en deze lessen toe kunnen passen in ons leven.

 Gedurende de lezing kon het publiek vragen inzenden via de mail, onze Instagram en Facebook voor de Q&A (Vraag en Antwoord) met Dr. Chris Hewer, die plaatsvond na de lezing. 

Vervolgens was het tijd voor een korte pauze met koekjes, cake en fruit.

Voordat het programma verder ging, vertelde zuster Zainab iets over haar organisatie Help the orphans in Iraq, die zij samen heeft opgericht met haar vader. Met de hulp van donaties lukt het haar om elk jaar in Irak voedselpakketten uit te delen, donaties in het ziekenhuis te bieden, uitjes te regelen voor kinderen en nog veel meer.

Het programma werd vervolgd met een lezing door hadji Waiel Alkhateeb. In de lezing werd er een belangrijke vraag gesteld: ‘Waar hebben wij het verhaal van Imam Hussain (a) en zijn boodschap, die we tot de dag van vandaag kennen, aan te danken?’. Sayeda Zainab (a), de dochter van Imam Ali (a) en de zus van Imam Hussain (a). Maar wie was zij, en hoe herdenken wij haar? Hadji Waiel dook in de biografie van Sayeda Zainab (a) om deze vragen te beantwoorden.

Het programma werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, waarbij er ook gelegenheid was om Dr. Chris Hewer verder vragen te stellen.

Wij bedanken Dr. Chris Hewer en pastor Eli Stok voor hun inzet en aanwezigheid. Verder bedanken wij de bezoekers en Alcauther voor hun hulp. InshaAllah tot de volgende keer!

Wil je een donatie schenken aan Stichting Help the orphans in Iraq, klik dan hier.

Klik hier voor de foto’s.

Klik hier voor de video’s.

Ws,
AJO

Afdrukken