Biddende robot door Iraanse onderwijzer ontwikkeld

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Een Iraanse onderwijzer heeft een innovatieve robot ontwikkeld en gebouwd om door middel van deze robot aan jonge Moslim kinderen te laten zien hoe de verplichte gebeden uitgevoerd moeten worden. De 27-jarige Akbar Rezaie heeft de robot thuis gebouwd, maar sindsdien is er wereldwijd belangstelling voor de robot.

Rezaie vertelde dat hij tot het idee kwam, nadat hij tijdens een familiebijeenkomst een klein meisje in de ban zag van een dansende en zingende speelgoed pop.

"Eens was ik bij een familiebijeenkomst aanwezig en zag ik een klein meisje met een pop spelen die kon dansen en zingen. Ik zag haar met enthousiasme naar de pop kijken en het zette mij tot denken of het mogelijk is dat een dergelijk apparaat voor zowel religieuze als vermaak doeleinden kan worden gebruikt." Rezaie verklaarde dit in een interview.

Zijn poging om zowel te amuseren als te onderwijzen lijkt te hebben gewerkt.

http://www.youtube.com/watch?v=Kolc1TAN_Hk

"Het was zo fascinerend voor mij een robot te zien bidden. Ik heb besloten om ook altijd mijn gebeden uit te voeren," zegt Narges Tajik, een derdeklas leerlinge aan de Alborz school in Varamin, 35 kilometer ten zuidoosten van Teheran.

Terwijl Rezaie een een educatieve robot tool kit van een Koreaanse fabrikant gebruikte, bracht hij er wijzigingen in aan waardoor de robot geprogrammeerd werd om al biddende bewegingen te maken en de zinnen van het dagelijkse gebed uit te spreken. 

Voor het inspreken van deze zinnen die tot het verplichte gebed horen, werd de stem van de jonge Koran recitator Mohammed Baqeri gebruikt waarop Rezaie de 'biddende robot' de naam 'Veldan' gaf. 'Veldan' is een uitdrukking die in de nobele Koran te vinden is en betekent 'Jeugd van de Hemel'.

"De voornaamste reden om de biddende robot als aanvullend en educatief middel in te zetten, is om de kinderen op een leuke en uitnodigende manier de gebeden te leren," zei Rezaie. Hij zag hoe de kinderen reageerden op de robot en meldde dat het een aantal van de kinderen geïnspireerd had om vaker te bidden. Verder zei hij dat hij meer verschillende robots zal bouwen, zodat de kinderen verschillende gebeden kunnen leren.

"Door de reacties op de gezichten van de kinderen realiseert men zich hoe interessant het voor de kinderen is om de wetenschap van de robotica in te zetten voor religieuze doeleinden en ik ben er zeker van dat het zeer effectief is om het gebed te leren," zei hij.

De humanoid-machine heeft ook belangstelling bij de top van Iraanse geestelijken gewekt en bij nationale organisaties die zich inzetten voor de bewustwording van het uitvoeren van religieuze plichten bij jongeren.

Bron: http://rt.com/news/iran-praying-robot-children-888/

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken