Doe je het met plezier?

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

Bezig met een onderzoek bij een patiënt, kwam plotseling de volgende vraag tussendoor: “Doe je dit met plezier?’’. Ik was verbaasd. Waarom zou een patiënt mij deze vraag stellen? Ik antwoordde dat ik mijn werk leuk vind en het zeker met plezier doe, want iemand die zijn werk niet verricht met plezier levert immers geen goed resultaat. En dat wil ik niet. Ik wil mijn werk goed doen, en om mijn werk goed te doen moet ik van mijn werk houden. Ik vroeg de patiënt hoe ze op die vraag kwam. Ze vertelde me een nare ervaring te hebben met bloedprikken, waarna we samen de conclusie trokken dat degene die haar destijds had geholpen niet echt plezier had in het werk dat zij verrichtte. 

Plezier hebben, dat hoort bij alles wat we doen en alle handelingen die we verrichten: mensen helpen, koken, schoonmaken etc. Stel je voor dat je niet van koken houdt, maar je doet het toch. Het eten zal dan niet zo lekker smaken als wanneer je het koken met plezier had gedaan. Precies hetzelfde geldt voor het aanbidden van Allah (swt). Aanbidding moet men vanuit heel z’n hart doen, met plezier en met een doel voor ogen. De verplichtingen in de islam (het verrichten van het gebed, het vasten, het verrichten van een bedevaart, etc.) moeten niet alleen worden verricht omdat ze verplicht zijn. Ze dienen te worden verricht met plezier en met het doel om dichter bij Allah (swt) te komen, en om Allah (swt) te bedanken voor alles wat Hij de mens heeft gegeven.

Imam Ali (a) zegt in een overlevering: “Het aanbidden van Allah (swt) is in drie soorten. Een volk dat Allah (swt) met verlangen naar het paradijs aanbidt, is als de aanbidding van een handelaar, en een volk dat Allah (swt) aanbidt voor ontzag, is als de aanbidding van een slaaf, en het volk dat Allah (swt) aanbidt voor dankbaarheid, dat is de aanbidding van een vrij mens’’. (Bron: Mizan Alhikma, volume 6, pagina 17) 

Natuurlijk zijn alle drie de soorten aanbiddingen geaccepteerd bij Allah (swt), maar om de hoogste rang te kunnen bereiken bij Allah (swt) is het belangrijk om Allah (swt) te aanbidden als een vrij mens; Allah (swt) heeft ons namelijk vrij geschapen.

In een smeekgebed van Imam Ali (a) zegt de Imam (a) het volgende: 

“Oh Allah, ik aanbid U niet om angst van Uw straf, noch het verlangen naar Uw zegeningen, maar omdat alleen U geschikt bent om aanbeden te worden, dus aanbid ik U’’. (Bihar Al Anwar, deel 41, p14)

Gelukkig gaf de patiënt wel aan dat ik uitstraalde dat ik mijn werk met plezier doe, maar diep van binnen besefte ik dat ik álles met plezier moest doen.  

Geschreven door: Hejiye Z.M 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.