Twee culturen, één godsdienst

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

Iedere dag voelt het als een strijd om mij hier in Nederland te vertegenwoordigen als moslima. Het is een strijd, omdat de waarheid altijd bekritiseerd zal worden door tegenstanders van de islamitische godsdienst. Maar het is ook een strijd, omdat ik mij als moslima verantwoordelijk voel in deze maatschappij om door mijn intelligentie, mijn daden en mijn woorden het mooiere gezicht van de islam te laten zien. Voor mij is het niet alleen een strijd, maar een enorme eer om met mijn hidjab iedere dag een boodschap uit te stralen aan de medemens: ‘Ik ben een moslima’. 

Islamitisch ben ik opgevoed en de liefde voor Profeet Mohammed (vrede zij met hem) en zijn familie (vrede zij met hen) heb ik al van jongs af aan meegekregen. Maar mijn echte zelfbewuste zoektocht naar de islam maakte voor mij als moslima, die is opgegroeid in Nederland en van zowel de Iraakse als de Nederlandse cultuur normen en waarden heeft geselecteerd die aansluiten bij haar karakter en die uiteindelijk door de liefde van Allah (swt) zijn gevormd, poorten open. Dit geloof betekent voor mij altijd rust, omdat ik mezelf kwetsbaar kan opstellen bij een hogere macht, Allah (swt), die mij begrijpt en niet in de steek laat en bij wie mijn verdriet of mijn vreugde veilig is. Dat is een heel fijn gevoel, vooral in een maatschappij waar er een grote inbreuk op het vertrouwen van de burger wordt gemaakt door bijvoorbeeld de overheid of in de hulpverlening. 

Ik zou graag aan ieder meisje een speciale boodschap willen geven. Uit eigen ervaring weet ik dat deze maatschappij moslima’s vaak probeert wijs te maken dat zij in twee culturen leven; twee werelden, die totaal verschillende normen en waarden hebben die nooit met elkaar samen zullen en kunnen gaan. Ik vind dat je je hierdoor niet moet laten beïnvloeden en niet moet laten gek maken. Het is niet erg om opgegroeid te zijn tussen twee culturen. Je leeft namelijk dagelijks tussen verschillende mensen die misschien wel verschillende waarden en normen hebben, maar dat hoeft je zeker niet zwakker te maken. Sterker nog, iemand die is opgegroeid tussen twee culturen weet vaak beter welke keuzes zij kan en uiteindelijk wil maken. Het sterkt je, omdat je bewust wordt van keuzes en van de daarbij behorende consequenties. Dat het leven voor een moslima in Nederland door sommige mensen als een heftig of minder gelukkig of zwaar leven wordt beschouwd, is alleen omdat diegene, mijns inziens, gewoon zelf star is en niet bereid is tot tolerantie waar dit land uiteindelijk wel volgens het boekje voor staat.  

Weet altijd dat je niemand behalve Allah (swt) tevreden hoeft te stellen. Opgegroeid zijn in Nederland, maar leven in een wereld van verschillende normen en waarden is geen probleem, tenzij jij hier zelf een probleem van maakt. Probeer het anders te bekijken en kansen te grijpen. Als je voelt dat iets de waarheid is, zul je bereid moeten zijn om de waarheid te vertegenwoordigen in een omgeving die de waarheid niet kan of wil accepteren. Sta, zoals het land van de ‘vrijheid’ zo erg motiveert, voor jouw mening op en wees door de tegenwerkende omgeving niet gedemotiveerd, maar juist gemotiveerd om elke dag de islam met een glimlach en een mooie handeling te vertegenwoordigen. Uiteindelijk zijn we hier maar met één doel en dat is Allah (swt) gehoorzamen. Vanuit dit doel moeten we verder ons leven inrichten. Vertrouwen in Allah (swt) is vaak de eerste stap. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Reacties   

+1 #1 . 11-04-2015 18:45
Masha'Allah zuster erg motiverend!

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.