Miscommunicatie

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

Door Hejiye Z.M

15/10/2015

Van ver kwam ze woedend onze richting op lopen. We wisten niet wat er aan de hand was. Mijn moeder liep naar haar toe om haar te kalmeren. Van een afstand zag ik de vrouw boos tegen mijn moeder praten. Mijn moeder probeerde haar over te halen, maar ze bleef boos en liep weg. Mijn moeder kwam terug en wees met een vinger op haar mond. Een teken dat niemand zijn mond moest openen.

Naderhand kwamen we erachter wat er aan de hand was. Er was sprake van een miscommunicatie.

Door een kleine miscommunicatie, kunnen er problemen ontstaan. Degene die boos naar ons toe kwam, had een conclusie getrokken aan de hand van de vooroordelen die ze zelf had gemaakt. Ze ging niet verder op onderzoek uit om na te gaan wat er precies was gebeurd en waardoor het verkeerd is gegaan.

Op dat moment reflecteerde ik op mijn eigen leven. Hoe vaak is het bij mij wel niet voorgekomen dat ik in zulke situaties mijn eigen conclusie trok? Hoe vaak heb ik negatieve gedachtes gehad bij een bepaalde handeling van iemand, terwijl ik niet de moeite heb genomen om onderzoek te doen naar wat diegene heeft gedreven om te doen wat hij deed? En ga zo maar door. Negatief denken en snel conclusies trekken, terwijl er soms een heel verhaal achter zit. En wanneer je erachter komt wat het achterliggende verhaal is, heb je spijt van het gedrag dat je op dat moment vertoonde.

Imam Ali (a) zei: ‘Bedenk voor je gelovige broeder of zuster 70 positieve excuses.’

Als ik dit doe bij elke keer dat mij iets overkomt met een familielid, vrienden of collega’s, dan zal ik rust in die situaties vinden, in plaats van keer op keer negatieve gedachtes te hebben of verkeerde bedoelingen achter alles te zoeken.

Vind je rust door altijd zo positief mogelijk te blijven en denk altijd aan de overlevering van Imam Ali (a), want uiteindelijk horen we allemaal samen te kunnen leven in vrede en rust.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.