Een minuut stilte

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

Door Mohammed Ali Ahmadi

17/11/2015

Elk mensenleven is even veel waard, zou een kind vanuit pure onschuld zeggen als je het hiernaar zou vragen. Gek genoeg zouden wij allemaal hetzelfde antwoord geven. Onze politici zouden hetzelfde zeggen. Onze journalisten en onze docenten? Toch weten wij allen stiekem diep van binnen dat er iets niet klopt. De meesten van ons vragen het zich niet eens meer af. Maar hoe komt het nou dat we nauwelijks empathie tonen bij slachtoffers van een bepaalde groep of land, maar toch zo gechoqueerd zijn als het om westerlingen gaat? Het lijkt soms alsof dit regeltje voor de hele wereld opgaat.

Vandaag op het werk hebben wij een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers in Parijs. 129 onschuldige mensen gedood en velen anderen voor het leven getekend. Opgeblazen en doodgeschoten door laffe doelloze moordenaars, zonder enige kennis van islam, maar toch in de naam van mijn islam. Tot mijn grote verbazing was ik niet de enige die met tegenzin, maar uit respect zijn mond dicht hield voor 60 seconden. Ik kon hierna mijn mond ook niet houden en maakte luidruchtig mijn protest kenbaar. Velen van mijn collega’s erkenden dezelfde hypocriete nasmaak van zo een minuut stilte. Heel veel autochtone Nederlanders, om de nadruk maar op de stereotype te leggen.

Hoewel wij vaak niet weten wat het nou maakt dat 3000 Amerikaanse levens meer waard zijn 300.000 Congolese; waarom de levens van de Parijzenaren zo veel meer waard zijn voor de media dan de levens van de Libanezen en Irakezen; waarom wij tien jaar later nog steeds een minuut stilte hielden voor de slachtoffers van 9/11; blijft de mediamachine overuren draaien om up-to-date te blijven rondom elk kleinigheidje over de aanslagen in Parijs. Wij, de brave burgers, houden een minuut stilte en lezen weer vrolijk verder over de dodentallen elders heen. “Het zijn net mensen”, zou Joris Luyendijk zeggen.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.