Thuiskomen

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

19/04/2016

Door R.S.

"Stel je voor dat je aan land gaat en ontdekt dat je de hemel hebt gevonden, of dat je een hand grijpt, en het blijkt Gods hand te zijn; of dat je een nieuwe lucht inademt, om te ontdekken dat het een hemelse lucht is, of dat je je sterk voelt, en je wordt gewaar dat het onsterfelijkheid is. Stel je voor dat je een storm doorstaat om een nieuwe, onbekende kust te vinden; dat je gezond en wel wakker wordt, en het blijkt dat je Thuis bent gekomen."

Ruim op tijd voor mijn afspraak liep ik de tandartspraktijk binnen. Ik meldde me bij de balie en nam plaats in de lege wachtkamer. Nog voordat ik de mogelijkheid had mijn dagelijkse NRC-app-check te doen, werd ik geroepen. Dat was sneller dan ik dacht.

Terwijl ik mijn jas uit deed stelde ik mijn standaard ‘Gaat alles goed?’ vraag. Er viel een stilte. Een onverwachte stilte die eindeloos leek te duren. Ik merkte dat mijn tandarts moeite had met het beantwoorden van de voor mij op dat moment simpele vraag en zag hoe ze besloot erbij gaan te zitten.

Ik betrapte mezelf er op hoe ik er te vaak onterecht van uit ga dat het antwoord altijd positief en nooit ontkennend zal zijn. Want laten we eerlijk zijn: je masker op en door is zo veel makkelijker dan je emoties uitspreken. Eigenlijk maak ik mijzelf hier net zo schuldig aan.

‘Ik kan het niet. Zeggen dat het goed gaat. Een week geleden hebben we haar begraven. Mijn lieve moeder. Niemand vertelt je hoe je verder moet.’ Bedroefd keek ze me aan. ‘Het was toch goed zoals het was? We deden niemand kwaad, toch?’.

Het was moeilijk om mijn altijd sterke tandarts zo machteloos te zien. ‘Dit is niet het einde’, vervolgde ze. En gelijk heeft ze. Dit is slechts het begin.

Voor mij is dít de reden om te praktiseren. De dood is iets waar niemand aan kan ontkomen. Hoe luxe je je leven ook hebt geleefd of hoe erg je je zaakjes ook op orde hebt gehad. Het enige wat we meenemen zijn onze daden. En als we die test doorstaan, alleen dan komen we Thuis. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.