Pioniers gezocht

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle,

Door Mohammad Ali Ahmadi

10/05/2016

De eindexamenperiode is weer aangebroken en leerlingen van het middelbare onderwijs zijn volledig gefocust op succes. De meesten hebben zelfs al hun studiekeuze gemaakt. Sommigen twijfelen nog. Anderen wisten jaren geleden al wat ze wilden worden als ze later groot zijn, meestal dokter, ingenieur of advocaat. In ieder geval iets waar de ouders met opgeheven hoofd over kunnen vertellen: “Mijn dochter gaat … studeren” of “Mijn zoon wil … worden”.

Dit jaarlijkse spektakel zet mij elk jaar weer aan het denken over hoe groot de invloed van ouders is op de keuzes die wij maken. Met name als het studie- en carrièrekeuzes betreft. Ik heb al te vaak moeten aanschouwen hoe ouders reageren als een jongvolwassene bijvoorbeeld zegt: “Ik wil schrijver worden”. Bij een jongeman zullen de eerste vragen vaak zijn: “Hoe ga je een gezin onderhouden als schrijver?”, "Wanneer wil je wel niet trouwen?” of zelfs: “Wat moet ik familie en vrienden gaan vertellen?”. Deze vragen komen helaas al te vaak van praktiserende ouders.

Motivatie voor opleiding- en carrièrekeuzes zijn naar mijn mening te vaak werelds en gericht op individuele baat. Terwijl juist bij deze keuzes gelet moet worden op hoe een individu gaat pionieren met zijn of haar kennis en talenten voor het groter goed. Hoe gaat een individu de Ummah (islamitische gemeenschap) vooruit helpen? Als wij ons als (toekomstige) ouders werkelijk bezig zouden houden met dit soort vragen en onze kinderen opvoeden met als doel pioniers te creëren, zouden de koplopers op alle toonaangevende gebieden in de wereld moslims en moslima’s zijn. Alleen al omdat de islam alle ingrediënten biedt die nodig zijn voor een leger aan pioniers! Pioniers op het gebied van journalistiek die een tegengeluid bieden aan de slinkse media of Filosofen, sociologen en historici met een islamitische drive!

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.