Ik en Wij

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige de Meest Genadevolle,

Door Waiel Alkhateeb

31/05/2016

Laatst hoorde ik op de radio over een prachtig initiatief: free a girl. Deze organisatie houdt zich bezig met een verschrikkelijk probleem: kinderprostitutie! Jonge meisjes van soms 8 jaar(!) worden gedwongen tot prostitutie in bordelen in India. In de afgelopen 7 jaar zijn maar liefst 3740 meisjes gered, het aantal gevangenen is vele malen groter. Er bestaan ongelooflijke misstanden op sociaal gebied in de wereld. Behalve prostitutie zijn armoede, toegang tot medische zorg, ongeletterdheid, oorlog, vluchtelingen en criminaliteit elk op zich een bedreiging voor de wereldmaatschappij. Aan het werkelijk aanpakken van deze problemen en beschermen van de mensen wordt steeds minder aandacht besteed. Wij leven in een maatschappij waar “ik” de drijfveer is van onze acties. Er wordt niet meer stilgestaan bij het feit dat “ik” geen waarde heeft zonder “ons”. Immers het manifesteren van de “ik” kan alleen als de waardering er is van “ons”.

Dit is de reden dat sociale cohesie en het “samen voor elkaar zorgen” principe niet achterhaald is. Integendeel, een maatschappij bestaat uit meer dan de individu. Cultuur, traditie, normen en waarden worden gevormd door het collectief. Wedstrijden worden gewonnen door het beste team, niet de 11 beste spelers.

Het zorgen voor elkaar staat hoog in het vaandel in ons geloof. Vrijgevigheid is een speerpunt. Vrijgevigheid in materie, maar ook in het werken voor de welzijn van anderen. Dat is ook de reden dat leden van AJO een reis hebben georganiseerd om vluchtelingen in Duinkerke te helpen hun leven in de kampen gemakkelijker te maken. Ode!

Als moslims zouden we ons veel meer bezig moeten houden met de maatschappij, met alle mensen om ons heen. Alleen zo bereiken we het doel van een welvarend en gelukkig maatschappij!

De Profeet zei: “de vrijgevige is dichtbij God, dichtbij de mensen, dichtbij het Paradijs”. Wees vrijgevig, wees dichtbij!

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.