Eerst het gebed en dan de rest

In de naam van Allah, de meest Barmhartige de meest Genadevolle

Een super lange tijd geleden zei ze: “M’n ouders hebben me altijd geleerd dat een daad die vóór gaat op het verplichte gebed geen of weinig zegeningen kent.” Het was een zuster die ik via de AJO leerde kennen. Ik vond het zo indrukwekkend dat ze zich zo bewust was van de levensles die haar ouders haar geleerd hadden en ook dankbaar dat ze mij door haar enthousiasme hieraan herinnerde.

En dan is het wel toepasselijk om nu in de maand Muharram, waarin Imam Hussein (as) ons letterlijk door zijn edele daden liet zien wat de waarde van het gebed is, hier in het kort iets over te schrijven of misschien jou tot een reactie op te roepen.

Er zijn zoveel reflectievragen als het om het gebed gaat. Bijvoorbeeld, verricht ik het gebed wel goed genoeg en ben ik in gedachten wel bij Allah (swt)? Is mijn gebed volledig tot Allah (swt) gericht? Maar ook, hoe dichtbij ben ik bij Allah (swt) en de vraag waar het mee begint; hoe diep draag ik de waarde van het gebed?

Welke tips en ervaringen heb jij hierin?

Net zo belangrijk is ook de les die we van Imam Hussein (as) kunnen leren; de keuze maken om het gebed als prioriteit te stellen. Voor de één zal dit misschien makkelijker gaan dan voor de ander. Dit doordat de één wel makkelijker de ruimte heeft om het gebed op ieder desgewenst tijdstip te verrichten en de ander hier meer z’n best voor moet doen.

Bovenal, zolang ieder mens met heel zijn hart en daden blijft streven, is ieder mens, net zoals Imam Hussein (as) en zijn nobele familie op hetzelfde pad; het pad naar het vervullen van perfectie in geloof.

Geschreven door R.Q.

© Ahlalbait Jongeren Organisatie

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.