Interview AJO de boodschapper!

In de naam van Allah, de Barmhartige de GenadevolleDe heilige profeet (s) zei:

“Profiteer van deze vijf kansen voordat ze worden overvallen door vijf anderen; jouw jeugd voor jouw ouderdom, jouw gezondheid voor jouw ziekte, jouw rijkdom voor jouw armoede, jouw vrije tijd voor jouw bezigheid en jouw leven voor jouw dood.”

Op 5 november 2011 werd de eerste sms, de bovenstaande overlevering, van de AJO boodschapper verstuurd. Inmiddels zijn we een jaar verder en dat is een mooi moment om een interview te houden met de AJO Boodschapper over het afgelopen jaar. Lees hieronder hoe deze dienst tot stand kwam en wat de drijfkracht achter deze dienst was.

AJO wil hierbij ook de Boodschapper bedanken voor alle inzet van het afgelopen jaar! Moge Allah (swt) de daden van de boodschapper accepteren!

Vraag 1: Hoe ben je op het idee gekomen om een dienst als ‘AJO de boodschapper’ op te starten?

Mijn nicht(in Denemarken) heeft mij op dit idee gebracht. Ze heeft in Denemarken een sms service gestart waar ze de sjiitische jongeren een sms stuurt over uitspraken van de Profeet (s) en zijn Ahlalbait (a). Haar verhalen over de service hebben mijn enthousiasme opgewekt. De leer van de Profeet (s) en zijn Ahlalbait (a) doorgeven aan onze jongeren voel ik als een plicht; tegenwoordig hebben wij (de jongeren) onze mobiele telefoon vaak bij de hand en zijn we hier meer mee bezig dan met de computer. Dit was voor mij een mooie gelegenheid om de leer van onze Profeet (s) op een "moderne" manier door te geven aan de jongeren. Echter wilde ik (in tegenstelling tot mijn nicht) deze service niet onder mijn naam starten, maar onder de naam van een bekende sjiitische organisatie. Aangezien mijn doelgroep jongeren zijn, is AJO de eerste organisatie waar ik aan had gedacht; ook omdat ik deze organisatie langer ken (als passief lid en vroeger als actief lid) wist ik zeker dat AJO de meest geschikte organisatie zou zijn en zodoende heb ik contact gezocht met AJO in de hoop dat zij mijn plan goed zouden keuren. Alhamdulillah was AJO enthousiast over het plan en is het plan uitgewerkt.

Vraag 2: Wat is je motivatie geweest om het afgelopen jaar de sms-berichten aan de jongeren te versturen?

Wat mij het meest motiveert is dat ik zie dat vele leden de overleveringen ook elders plaatsen op bijvoorbeeld het internet en/of de mobiele telefoon. Dit betekent dat zij het mooi vinden en hopelijk ervan leren. Af en toe zijn er leden die de Boodschapper een sms sturen en daarin hun dankbaarheid en waardering voor de overleveringen getuigen en dat blijft mooi! Wanneer ik op zoek ben naar nieuwe uitspraken kom ik vele mooie overleveringen tegen van de Profeet(s) en zijn Ahlalbait (a), ook ik heb erg veel geleerd sinds dat ik ben begonnen met de Boodschapper. Dit geeft mij ook erg veel motivatie om elk keer op zoek te gaan naar nieuwe/mooie uitspraken waar we veel van leren.

Vraag 3: Had jij verwacht dat het zo een succes zou worden?

In het begin had ik geen idee over hoeveel leden zich zouden aanmelden en in hoeverre de leden van de uitspraken zouden leren. De eerste paar weken waren de aanmeldingen redelijk; in Muharram heeft AJO dit project gepromoot en toen kwamen de aanmeldingen achter elkaar. Daarna is er waarschijnlijk nog mond op mond reclame gedaan, want de aanmeldingen bleven binnenstromen. In april is deze dienst weer gepromoot tijdens een bijeenkomst en nu zijn de aanmeldingen al over de 100 (leden)! Ik had wel gedacht dat het een succes zou worden, maar wat de Boodschapper samen met de hulp van AJO heeft bereikt is meer dan wat ik had verwacht. Alhamdulillah daarvoor!

Vraag 4: Hoe kies jij de onderwerpen voor de sms-berichten?

In de eerste plaats kijk ik welke gelegenheden er in de maand zijn. Bij geboorte/overlijden van een van de Imams (a), dan zoek ik een uitspraak van de desbetreffende Imam (a). Bij feestdagen of belangrijke gelegenheden wordt het onderwerp over de desbetreffende gelegenheid. Op de overige dagen zoek ik onderwerpen die meer gericht zijn op jongeren. Enkele keren heb ik van de leden een sms gekregen met het verzoek om een overlevering over een bepaald onderwerp te sturen en dat doe ik natuurlijk graag!

Vraag 5: Wil je misschien nog wat aan de jongeren meegeven/zeggen die de sms-berichten van de boodschapper ontvangen?

Ja, aangezien de boodschapper nu (bijna) een jaar bestaat, vraag ik me toch af of er ook aandachtspunten zijn voor verbetering. Ik streef ernaar dat alles goed verloopt, dus verbeterpunten zijn van harte welkom! Daarbij wil ik de jongeren doorgeven dat -als ze een bepaald onderwerp interessant vinden en meer uitspraken erover willen lezen- dan kunnen ze de boodschapper een sms sturen en ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk uitspraken over de aangegeven onderwerpen als sms te sturen.

Tot slot hoop ik dat de jongeren de sms-berichten niet alleen lezen, maar ook ernaar streven om te handelen zoals wordt aangegeven.

Opmerking: De boodschapper kan geen antwoorden over de organisatie beantwoorden. Daarvoor dient men te allen tijde contact op te nemen met AJO via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.