Hoe bereid ik mijn hart voor op Allah (swt)

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ خَيۡرٞ مِّنۡ أَلۡفِ شَهۡرٖ
De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden.
[Hoofdstuk 97; Vers 3]

Laylat Al-Qadr, de Nacht van de Beslissing, vindt plaats op de 19e, 21e of de 23e nacht van de Heilige maand Ramadan. De laatste en de belangrijkste van deze drie nadert, en ik vraag mijzelf af hoe ik mij hierop ga voorbereiden. Voorbereiden op een nacht die ik maar eens per jaar kan meemaken. Ik heb geen zekerheid of ik volgend jaar nog de kans krijg om deze gezegende nacht mee te maken. Het is daarom heel belangrijk om deze nacht goed te benutten en de ontmoeting met Allah (swt) goed voor te bereiden. In de Heilige maand Ramadan worden we uitgenodigd voor een ontmoeting met Allah (swt), de Gastheer die Zijn gasten barmhartig verwelkomt en overvloedig beloont. Hoe bereid ik mij voor op deze ontmoeting en zorg ik ervoor zo optimaal mogelijk te profiteren van Zijn gastvrijheid tijdens Laylat Al-Qadr? Hier volgen een aantal tips van hoe ik mij voorbereid.

Allereerst is het van belang om te benadrukken dat het op deze bijzondere nacht om de kwaliteit van het gebed gaat en niet zozeer om kwaniteit (hoeveelheid van gebeden). De focus moet juist liggen bij de gedachtenis aan Allah (swt). Reserveer daarom 15 minuten van je dag om na te denken over hoe je deze nacht wil doorbrengen. Kijk terug op je eigen handelen; wees zelfkritisch (eerlijk en oprecht). Zelfreflectie is namelijk één van de meest krachtige manieren om te leren en te veranderen en daardoor beter te presteren. Sta stil bij waar je bent in je leven en probeer jezelf confronterende vragen te stellen. Stel jezelf eens de volgende vragen: hoe ziet mijn huidige relatie met Allah (swt) eruit? Hoe moet ik mijn relatie met Allah (swt) nog meer versterken? Wat zijn mijn spirituele doelen? Op welke gebieden wil ik nog meer verbetering zien? Probeer dit op te schrijven om zo je specefieke doelen voor ogen te houden. Dit papiertje zal gedurende de periode die na deze bijzondere nacht volgt jou alert houden om constant aan je doelen te werken en zo nodig aanpassingen in je leven te brengen.

Neem ook even de tijd om na te denken over de mensen in je leven. Misschien zijn het de mensen die je elke dag ziet of degenen die je één keer per jaar tegenkomt. Denk na over de mensen die je het afgelopen jaar of jaren hebben geholpen om te groeien op spiritueel, fysiek of mentaal vlak. Schrijf een lijst met namen en besteed tijdens de nacht wat tijd om hun te gedenken in je dua en voor ze te bidden.

Neem een voorbeeld aan onze rolmodellen: op een vrijdagavond toen Imam al-Hassan (a) nog een kind was, zag hij zijn moeder Sayeda Fatima al-Zahra (a) biddend tot Allah (swt). Hij keek en hoorde zijn moeder bidden voor alle moslims, mannen en vrouwen die ze bij naam herinnerde en bad de Almachtige om hun voorspoed, geluk en gunsten te geven. Imam al-Hassan (a) luisterde aandachtig naar Sayeda Fatima al-Zahra (a) en vroeg zich af of zijn moeder iets voor haarzelf van Allah (swt) zou vragen en zou wensen? Die nacht bleef Imam al-Hassan (a) wakker tot de ochtend, zonder zijn moeder uit het oog te verliezen. Hij hoorde zijn moeder in haar hele gebed Allah (swt) niets vragen voor haarzelf. 'S morgens vroeg de Imam (a) aan zijn moeder:
"Moeder! Vanavond heb ik naar je gebeden geluisterd, terwijl je voor anderen bad en je geen enkel woord voor jezelf bad.”
Sayeda Fatima al-Zahra (a) antwoordde:
“Mijn geliefde zoon! Eerst de buren dan ons huis”.
Allah (swt) zegt in de Heilige Koran:
"... en wees goed voor de ouders en voor de naaste verwanten en de wezen en de behoeftigen en de naaste van (uw) verwanten en de vreemde ..." [Hoofdstuk 4; Vers 36]
Deze vers leert ons altijd goed te zijn voor onze naaste, of ze nou onze familieleden zijn of niet.

Wees barmhartig voor de mensen op aarde, zodat Allah (swt) zijn barmhartigheid op ons zal laten neerdalen. Leeg je hart van wrok of haat. Vergeef degenen die jou onrecht hebben aangedaan en bid om hun leiding.

Herstel de banden met familieleden. Familiale banden zijn het heiligst voor Allah (swt). Zorg goed voor je ouders: doe een vriendelijke daad voor hen. Accepteer vanavond alle excuses die je niet hebt ontvangen en ga verder met een licht hart.

Vergeet ook de Imam (a) van onze tijd niet in je gebeden. Hij is vanaf het begin bij ons geweest – hij kijkt naar ons en beschermt ons. Spreek met een oprecht hart rechtstreeks met hem. Beloof hem om het goede te doen en doe dat zo oprecht mogelijk zodat je harder zult proberen om een betere moslim te worden.

Door:
Murtada

Afdrukken

Je moet je registeren om een opmerking te komen plaatsen. Dit kan simpel via de login knop rechtsboven in het menu.