Het blijven volgen van een geleerde die overleden is

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Indien een geleerde die je volgt overlijdt, dan moet je het volgende doen:

1) Het selecteren van de meest geleerde in deze tijd die nog leeft.

2) Dan moet je nagaan wat de fatwa is van deze geleerde betreffende dit vraagstuk;

* Deze geleerde kan het volgende zeggen:

– Dat je de geleerde moet volgen die je eerst volgde, alleen op voorwaarde dat deze de meestgeleerde is vergeleken met de meest geleerde die nog in leven is.

Indien dit het geval is, dan mag je niet wijzigen van geleerde. Bij nieuwe vraagstukken moet je de meest geleerde volgen die nog in leven is.

– Een geleerde die overleden is mag je nooit volgen. Nu dien je de meest geleerde te volgen in deze tijd die nog wel in leven is.

3) Afhankelijk van de fatwa van de meest geleerde die nog in leven is betreffende dit vraagstuk, ben je verplicht hiernaar te handelen. Dit kan zijn dat je van geleerde moet wijzigen of dat je de geleerde die overleden is moet blijven volgen.

Belangrijk is dat je een geleerde die overleden is mag blijven volgen (indien je hem voorheen volgde voordat hij stierf), alleen indien je de toestemming daarvoor hebt gekregen (door de fatwa) van de meest geleerde die wel in leven is.

* Dit hiervan uitgaande dat de geleerde die overleden is de meest geleerde was in zijn tijd en jouw keuze om hem te volgen dus rechtmatig op een juiste manier gemaakt was. Indien dit niet het geval is, dan moet je te allen tijde wijzigen van geleerde en de meest geleerde volgen die nu leeft.

Scroll naar boven