Informatie over gebedstijden

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Basis Fiqh-regel:

Indien meerdere betrouwbare bronnen elkaar tegenspreken dan kunnen deze niet meer geaccepteerd worden, noch kunnen deze verworpen worden. Het blijft met vraagstukken over de juiste gebedstijden dat niemand dat met 100% kan zeggen, en daarom zegt de Fiqh dat je de gebedstijden moet aannemen als jouw hart deze toevertrouwt (ithminan).

Wat betreft websites is Praytime.info voor ons het meest betrouwbaar.

Uit voorzichtigheid bij de maand Ramadan:

– de imsaaktijd ruim nemen en eerder stoppen met eten en drinken;
– het ochtendgebed later bidden dan is aangegeven, dat is de meest veilige weg. 

Je moet dus de juiste instellingen gebruiken op de website van Praytime om de juiste tijden te krijgen. Klik op “modify” links op de pagina, onder je locatie. Dan kom je in de instellingen. Daar selecteer je jouw woonplaats eerst bovenin op de pagina. Daarna kies je daaronder voor GMT + 2 (zomertijd). Voor “method” kies je Leva Inst. Qoom, Iran. En daarnaast klik je op advanced. Daar verander je bij Imsaak -> Minutes before Fajr -> en daar vul je 30 minuten in. Farj verander je het naar 11.5 graden. Daarna sla je op en inshaAllah heb je dan de juiste tijden. Maghrib houd je op 4 graden. Isha doe je op 15 graden. Dhur doe je op 0 minutes after mid-day. Asr methodiek houd je op standaard. Bij de laatste optie kies je voor middle of night.

AJO (of elke andere organisatie) doen samen met andere broeders en zusters hun best om te helpen en om deze informatie beschikbaar te stellen, maar ieder persoon blijft zelf verantwoordelijk voor het volgen van de regels die hij/zij vertrouwt.

Wij raden aan om het Fajr gebed één uur voor zonsopgang te bidden. Wij hebben namelijk meerdere bronnen bekeken en denken dat dit het meest betrouwbaar is. Verder raden wij aan zo vroeg mogelijk te stoppen met eten.

Nog een gezegend ramadan en mocht je vragen hebben dan kun je ons altijd mailen, info@ahlalbait.nl, of reageren via het onderstaande formulier.

Tijdstip ochtendgebed:

Er is een valse en een ware dageraad (=’al-fajr als-sadiq’). De definitie van ‘al-fajr als-sadiq’ bezit twee hoofdkenmerken: de horizon wordt horizontaal zichtbaar (de ‘witte draad’ op de oostelijke horizon); en de mensen kunnen het verschijnen van de ware dageraad waarnemen.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt wordt het licht dat verschijnt voor de zonsopgang en blijft tot na de zonsondergang “schemering” genoemd. Schemering betekent letterlijk “het licht tussen de twee,” dat wil zeggen, tussen dag en nacht of tussen nacht en dag. In het Arabisch, is “schemering” bekend als “as-shafaq.”

Het is duidelijk dat het licht van de ochtend schemering geleidelijk in helderheid toeneemt; om de verschillende fasen van schemering te onderscheiden, hebben de wetenschappers het verdeeld in drie soorten schemering:

– De astronomische schemering: dit begint wanneer de zon centrum 18 graden onder de horizon is.

– De nautische schemering: dit gebeurt wanneer de zon centrum op 12 graden onder de horizon is.

– De Civiele schemering: dit gebeurt wanneer de zon centrum op 6 graden onder de horizon is.

De verschillen in de ochtendgebeden ontstaan omdat sommigen vanuit gaan van de aanvang van de Astronomische schemering en anderen uitgaan van de nautische schemering en weer anderen zitten daar tussenin.

Aangezien de tijd tussen de Astronomische schemering en de nautische schemering voor ons onbekend is, moeten we op basis van voorzorg als volgt handelen:

De astronomische schemering moet worden beschouwd als het begin van het vasten (Imsaak), voor de zekerheid bij 19,5 graden (zoncentrum onder horizon).

De nautische schemering moet worden beschouwd als het begin van de tijd van het ochtendgebed.

Uit voorzorg kun je het beste een uur voor zonsopgang beginnen met het ochtendgebed.

Uit voorzorg kun je het beste kort na aanvang van het nachtgebed beginnen met vasten (Imsaak). Echter voor het bepalen van het tijdstip van het nachtgebed is voor sommigen het tijdstip van het ochtendgebed voor nodig en deze is niet met zekerheid vast te stellen. Daarom wordt geadviseerd zo vroeg mogelijk de Imsaak te doen.

Tijdstip middaggebed:

Iets meer dan de helft van de daglengte. De daglengte is de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang. Het tijdstip voor het verrichten van het middaggebed is dus daglengte delen door twee, plus tien minuten.

Tijdstip avondgebed:

Het avondgebed mag 25 tot 30 minuten na zonsondergang verricht worden.

Tijdstip nachtgebed:

Aanvang ten tijde van de helft van de tijd tussen zonsondergang en;

– aanvangstijdstip ochtendgebed (volgens Ayatollah Sayyed Sistani)

– zonsopgang (volgens Ayatollah Sayyed al-Khuie)

Let op: De tijden van zonsopgang en zonsondergang verschillen per stad.

Scroll naar boven