Voeding

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Hieronder zijn alle vragen te vinden die door jongeren gesteld zijn betreffende voeding. Heb je zelf een vraag wat hier niet tussen staat? Mail ons:  info@ahlalbaitajo

#1 Is het toegestaan om nooit vlees te eten/een vegetariër te zijn?
Nooit vlees eten als een vegetariër is toegestaan. Wel vlees eten is ook toegestaan, hoewel veel en frequent vlees eten niet is aanbevolen.

#2 Is het toegestaan om zeedieren te eten?
Alle zeedieren zijn verboden behalve vissen met schubben en garnalen. Het eten van mosselen bijvoorbeeld is dus haram.

#3 Is het toegestaan om met de linkerhand te eten?
Het is ongewenst (makruh) om met de linkerhand te eten, maar het is niet verboden (haram).

#4 Is het toegestaan om Gelatine te eten? Hoe zit het met dierlijke en plantaardige gelatine?
Volgens een fatwa van Sayed Al Sistani (klik hier) – Engels: 
It is permissible to eat gelatin if one doubts whether it has been extracted from an animal or vegetable. But, if it is known that it was derived from an animal, then it is not permissible to eat without ascertaining that the animal was slaughtered according to sharí‘a. This prohibition applies, as a matter of obligatory precaution, even if it was extracted from animal bones.
Of course, if a chemical change occurs in the original ingredients during the process of manufacturing the gelatin, there is no problem at all in eating it. Similarly, even if one has doubt whether the animal was slaughtered Islamically or not, still there is no problem in adding the gelatin [made from that animal] to the food in such a minute amount that it is completely absorbed in it. 
Vertaald:
Het is toegestaan om gelatine te eten als men twijfelt (niet zeker weet) of het plantaardig of dierlijk is. Maar als je weet dat het van een dier is dan mag je het niet eten zonder dat je zeker weet dat het dier volgens de Islam is geslacht. Dit geldt ook als de gelatine van de bonen van een dier zijn gehaald. Dan moet je ook zeker weten dat het dier islamitisch is geslacht.
Als je weet dat de gelatine veranderd is door een chemisch proces dan is het altijd toegestaan om te eten. 
Conclusie:
Als op bepaalde soort snoep bijvoorbeeld staat dat de gelatine plantaardig is dan mag je het eten. Als er staat dat het dierlijke gelatine is dan zou je na moeten gaan van welke dier dat dan is en of dat het volgens de Islam is geslacht. Als er varkensgelatine is dan mag je het niet eten.
Als er alleen gelatine staat dan weet je dus niet of het plantaardig is of dierlijk. Je mag het dan eten volgens Sayed Al Sistani.

#5 Is wijnazijn toegestaan?
Ja, dat is halal door het veranderingsproces van wijn in azijn (inqilab).
 
Sayid Sistani: Any liquor which becomes vinegar by itself, or by mixing it with vinegar or salt, becomes Pak.

#6 Is het eten van konijnenvlees toegestaan?
Nee, zie: http://www.sistani.org/english/book/49/2413/

Scroll naar boven