Concentratie in het gebed

n de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Het gebed is een van de belangrijkste verplichtingen van een moslim. Daar zijn vele overleveringen over van de Profeet (s) en zijn Ahlalbait (a). Wanneer je gebed niet geaccepteerd wordt, worden ook je goede daden niet geaccepteerd. Daarom is het van belang om het gebed zo goed mogelijk en bewust uit te voeren.

Ten eerste is het belangrijk om het gebed in een rustige, schone, wat donkere ruimte uit te voeren. Voor een prettige ontspannen sfeer kun je wierook of parfum gebruiken. Doe daarna wudhu, en zeg tijdens wudhu dua, om je voor te bereiden op het gebed.

Daarnaast zijn hier nog 25 tips om je te helpen het gebed zo goed te verrichten:

 1. Wees je bewust van de aanwezigheid van Allah (swt) tijdens het gebed. De aanwezigheid van Allah (swt) die groter en geweldiger is dan wie of wat ook zal je een gevoel van nederigheid geven. Ook is het van belang om je te realiseren dat elk gebed je laatste kan zijn, dus bid ieder gebed alsof het je laatste gebed is!

2. Denk steeds aan Allah (swt). Doe dat zoveel mogelijk de hele dag door. Realiseer je dat alles wat je krijgt of niet krijgt, wat je meemaakt, te danken is aan Allah (swt). Het denken aan Allah (swt) bij het gebed kan verstevigd worden door adhaan en iqama op te zeggen voor het gebed.

3. Wees ontspannen en alert. Als je gespannen bent, doe op tijd even een ontspannende activiteit of doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening.

4. Begrijp wat je reciteert. Begrijp de Arabische woorden van het vers en de betekenis van het vers goed, zodat je bewust bent van wat je zegt.

5. Reciteer de woorden en zinnen op de juiste manier. Dus leer het gebed en de verzen die je daarin reciteert goed in het Arabisch en pas een goede melodie toe (luister bijvoorbeeld online naar het vers).

6. Heb vertrouwen in jezelf. Wanneer het je niet lukt om je direct of na een paar weken volledig te concentreren tijdens het gebed, laat de moed niet zakken! Het kan soms best langer duren en de moeite die je erin steekt wordt erg gewaardeerd.

7. Reciteer steeds verschillende hoofdstukken. Om alert te blijven in het gebed is het goed om af en toe een ander hoofdstuk (sura) te reciteren. Surat Al Fatiha is verplicht. Als 2e vers kun je steeds een ander vers kiezen. Leer er een aantal die je kan opzeggen en wissel ze af. 

8. Steeds schoon zijn. Doe wudhu en ghusl wanneer dat nodig is. En doe bijvoorbeeld de aanbevolen ghusl op vrijdag, om je ziel schoon te houden en je te beschermen tegen de duivel. Zorg ook de kamer waarin je bidt, het gebedskleed en je gebedskleding schoon zijn.

9. Zoek vergeving en accepteer beperkingen. Vraag na het gebed oprecht vergiffenis voor je fouten. Wanneer je de fouten herkent en erkent zul je ze gemakkelijker kunnen verbeteren.

10. Vertrouwen. Heb vertrouwen in Allah (swt) en heb ontzag voor Hem. Het is overgeleverd dat de Imams (a) vaak trillend het gebed deden of van kleur veranderden, zij gaven zich volledig over aan Allah (swt).

11. Omgaan met stress. Zorg dat je ontspannen bent. Doe elke dag iets om je te ontspannen, ga bijvoorbeeld sporten of leer te mediteren. Zorg dat je niet te veel cafeïne, suiker en vet gebruikt. Ga weg in het weekend of geef je tijd aan iemand die het verdient.

12. Nutteloze gesprekken. Als je je tong beschermt dan bescherm je ook je lichaam. Probeer regelmatig te zwijgen. Dat zorgt er ook voor dat je niet gaat roddelen of slechte dingen over een ander zegt.

13. Eet beperkt. Te veel eten zorgt ervoor dat je je niet op het gebed kan focussen.

14. Controleren en inspecteren. Ga regelmatig na hoe je het gebed uitvoert, of je voldoende geconcentreerd en aanwezig bent tijdens het gebed. Zo niet, vraag dan vergeving. Degene die zoekt naar de waarheid moet zichzelf steeds bekritiseren, bevragen en verbeteren.

15. Schrijf je gedachten op. Het is normaal dat er allerlei gedachten bij je opkomen, dat gebeurt de hele dag door en ook tijdens het gebed. Schrijf je gedachten voor het gebed op, zodat ze je minder lastig zullen vallen tijdens het gebed.

16. Haal obstakels uit de weg. Eet en drink wat voor het gebed zodat je geen honger of dorst hebt. Ga van tevoren naar het toilet, zodat je niets dwars zit. Het is aanbevolen om een glas water te drinken voor je gaat bidden. Als je een probleem hebt, waar je over zit te piekeren, probeer het dan op te lossen voor het gebed, zodat je niet door de gedachten afgeleid wordt. Zorg dat je kleding draagt die niet vervelend zit.

17. Verdriet, onderwerping en treuren. Het voelen van verdriet is goed voor het gebed, verdriet zorgt voor meer concentratie en aandacht (maar let op: huilen over je eigen problemen zorgt voor het minder waard worden van het gebed en volgens sommige geleerde maakt het je gebed zelfs ongeldig!).

18. Geduld, het toegeven van fouten en het voorleggen van problemen aan Allah. Wees geduldig, je zult niet direct volledige aandacht in het gebed hebben. Geef niet op! De duivel probeert steeds om je af te leiden van een goede zaak!

19. Vasten. Vasten kan de concentratie en aandacht verbeteren. Vasten zorgt voor het verwijderen van afvalstoffen het vernieuwen van de lichaamscellen. Het zorgt voor een toename van de mentale kracht.

20. De wereld en het genieten daarvan. Een groot obstakel voor de communicatie met Allah (swt) is het gehecht zijn aan wereldse zaken zoals bezit, macht en aanzien. Houd je dus ver van deze zaken. En ook van de zaken die verboden zijn. Dus luister niet naar muziek, kijk niet naar televisieprogramma’s waarin zaken te zien zijn die haram zijn.

21. Je gedachten stoppen. Je hoofd zit altijd vol met gedachten. Tijdens het gebed moet je ze een halt toeroepen. Een manier om je gedachten te stoppen is om te oefenen met een papier met een stip erop. Concentreer je op de stip. Constateer het als er een gedachte bij je op komt en laat die gedachte gaan. Negeer hem.

22. Het herinneren van de dood. Om vrees voor Allah (swt) te behouden en met hem te blijven communiceren. Vaak hebben we het gevoel dat het gebed een last voor ons is, maar niets is minder waar. We hebben het gebed nodig. Het verrichten van het gebed is nodig om ons voor te bereiden op het hiernamaals.

23. Het fixeren van de blik. De Profeet (s) heeft gezegd: als iemand staat tijdens het gebed moet hij kijken naar het punt waar hij zijn voorhoofd plaatst tijdens het buigen. Als hij buigt (ruku) moet de blik tussen zijn twee voeten rusten. Als hij zijn handen opricht voor de dua (qunoot) moet hij naar zijn handen kijken, die hij voor zijn gezicht houdt. En tijdens het buigen (sajdah) kijken zijn ogen naar zijn neus. Wanneer hij ten slotte zit moet de blik worden gericht richting de oksels. Oogbewegingen zorgen ervoor dat je wordt afgeleid tijdens het gebed. Het is dan ook van belang dat je leert je blik te fixeren.

24. Negeren van de fluisteringen van de vervloekte duivel. Dus niet gaan twijfelen over bijvoorbeeld hoeveel rakaat je verricht hebt. Niet steeds op nieuw beginnen als je twijfelt. Er zijn andere manieren om met fouten of twijfel om te gaan*.

25. Oefenen om de aandacht te verbeteren – meditatie. Meditatie is het leren om je goed op één ding te focussen. Ga zitten en richt je gedachten op de goedheid, grootheid en gaven van Allah swt.

* Dit is uitgelegd vanaf blz 132 van het boek ‘over fiq gesproken’.

Bron: http://www.concentrationinprayer.com/

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Scroll naar boven