De verboden maanden

In de naam van Allah, de Meest Barmhartige de Meest Genadevolle,

Wat zijn de verboden maanden? 

De geleerde al-Tobrosi geeft aan dat de verboden maanden drie opeenvolgende maanden zijn: Dhul-qida, Dhul-hijja en Muharam. Eén maand staat hier los van en dat is de maand Rajab. In deze maanden mag er geen oorlog gevoerd worden. De drie opeenvolgende maanden staan in het teken van het verrichten van de bedevaart en de maand Rajab is bedoeld voor het verrichten van Umra. 

De verboden maanden voor de islam

De verboden maanden waren ingesteld tijdens de profeetschap van Profeet Ibrahim (vzmh) en zijn na hem in stand gehouden. De Arabieren hielden zich eraan om in die maanden geen oorlog te voeren tegen de vijanden, totdat zij een andere soort kalender, genaamd ‘alnase’i’, begonnen te gebruiken waarbij de maanden eerder of later kwamen. Ze gingen bijvoorbeeld de maand safar omruilen met de maand Muharam om zonder onderbreking oorlogen te kunnen voeren. In de Heilige Koran wordt gesproken over de kalender ‘alnase’i’:

إِنَّمَا النَّسِيءُ زِيَادَةٌ فِي الْكُفْرِ يُضَلُّ بِهِ الَّذِينَ كَفَرُوا يُحِلُّونَهُ عَامًا وَيُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِيُوَاطِئُوا عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ فَيُحِلُّوا مَا حَرَّمَ اللَّهُ زُيِّنَ لَهُمْ سُوءُ

أَعْمَالِهِمْ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِين

‘’Voorzeker, het uitstellen (van een heilige maand) is een toevoeging aan het ongeloof. 

Degenen, die niet geloven worden daardoor op een dwaalspoor gebracht. Het ene jaar staan zij het toe en het andere jaar verboden zij het, opdat zij betreffende het aantal dat Allah (swt) heilig heeft gemaakt mogen overeenkomen, waardoor zij hetgeen Allah (swt) heeft verboden wettig maken. Het boze hunner daden werd voor hen schoonschijnend gemaakt. Allah (swt) leidt het ongelovige volk niet.’’ – Soerat Al-Tawba (het berouw), vers 37

De verboden maanden in de islam

Bij de komst van de islam bleven de Arabieren zich houden aan de verboden maanden.

Allah (swt) zegt in de Heilige Koran: 

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنْفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ

‘’Het aantal der maanden is volgens Allah’s verordening twaalf sinds de tijd waarop Hij de hemelen en de aarde schiep. Vier hiervan zijn heilig. Dit is het juiste geloof. Doet u zelf dus hierin geen onrecht aan. En bestrijdt de afgodendienaren allen tezamen, zoals zij u bestrijden en weet, dat Allah (swt) met de rechtvaardigen is.’’ – Soerat Al-Tawba (het berouw), vers 36. 

Met de zin ‘’En bestrijdt de afgodendienaren allen tezamen, zoals zij u bestrijden en weet, dat Allah (swt) met de rechtvaardigen is’’ wordt gedoeld op het voeren van oorlog(en) wanneer de vijanden zelf de overeenkomst overtreden en oorlog beginnen.
 

Regels van de verboden maanden

1- Het niet voeren van oorlogen

2- Het verdubbelen van de zondes: de zonde die men begaat wordt als dubbel gerekend.

3- Het verdubbelen van de beloningen en gunsten: van elke goede daad die wordt verricht worden de beloningen en gunsten verdubbeld.

4- Het vermeerderen van bloedgeld ‘al-deye’

Elke persoon die een bepaalde regel overtreedt, zoals bijvoorbeeld het verbloeden van een mens, dient een boete te betalen. In deze maand worden de boetes op het overtreden van regels vermeerdert.

Geschreven door de geleerde Salih alkerbasi. (Bron: klik hier)

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Scroll naar boven