Koranles: De weg van het leven, denkwijze en kennis in de Koran

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle,

بسم الله الرحمن الرحيم

إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّأُولِي النُّهَى 

“Voorwaar, daarin liggen tekenen voor degenen die met rede zijn begaafd.”

(Soerat Taa Haa, vers 128)

Toepassing van deze vers in het leven

Deze vers is gericht naar de onderzoekers en spreekt hen met respect aan over de waarde van het verstand en de kennis die ze bezitten. Wie het bewijs van de goddelijke feiten kent, weet wat de maten en doelen van dit leven zijn. Zij zijn de eigenaren die de kennis die ze bezitten goed gebruiken.

Als je stilstaat bij de creatie en het heilige boek van Allah (swt) leest met vol begrip, dan weet je dat de regels logisch zijn. Alles wat er in staat is voor de barmhartigheid, het voordeel en de rechtvaardigheid voor de mens. Uiteindelijk zal je beseffen dat het kleine beetje verstand die je bezit, je kan maken tot een genie en jou een ruim en volledig verstand biedt die je leidt, plannen laat maken, het goede pad laat bewandelen en je rust laat vinden. Dit respect van de Koran voor het verstand is het beste wat Allah (swt) heeft geschapen. Het zorgt ervoor dat alles wat je doet gebonden is aan jouw godsdienst. Ook wakkert het je bewustzijn, denken en analyseren aan; het helpt je om de ware goddelijkheid te leren kennen. 

Met dit respect voor het verstand weigert de islam het nadoen van anderen! Het pleit voor het bestuderen, onderzoeken en het controleren van de gekregen kennis om zo tot de waarheid te komen. Dat is niet de aanwezigheid van God – we gaan ervan uit dan men daar al in gelooft – maar juist Zijn machtigheid, de reden waarom alles is geschapen, de regels en de structuur in dit leven. 

Bronnen

• Deleer al hayat fi al qoran, mo’asasat al Imam alshaheed Mohammed Baqer al Sadr, pagina 22. (Stichting van de geleerde martelaar Mohammed Bager al Sadr)  

• Vertaling vers: http://www.risala.nl/koran-vertaling

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Scroll naar boven