Het eerbiedigen van ouders

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Onze vierde Imam, Imam Zainul Abideen (a), was een heel vriendelijke en geduldige persoon. Hij werd nooit boos en had altijd een glimlach op zijn gezicht.

Op een dag liep Imam Zainul Abideen (a) op straat met enkele vrienden en zag een oude man een zware lading dragen met zijn zoon aan zijn zijde. Imam Zainul Abideen (a) verloor zijn glimlach en zag rood van woede. Zijn vrienden waren erg verrast om Imam Zainul Abideen (a) op deze wijze te zien, aangezien zij hem nooit boos hadden meegemaakt.

Zij vroegen Imam Zainul Abideen (a) wat hem zo boos had gemaakt. Imam Zainul Abideen (a) antwoordde dat hij boos was om te zien dat een jongen zijn vader een zware lading laat dragen zonder hem een helpende hand toe te reiken. Profeet Mohammed (s) heeft gezegd: Wie zijn ouders tevreden stelt, heeft Allah (swt) tevreden gesteld en wie zijn ouders boos heeft gemaakt, heeft Allah (swt) boos gemaakt. Profeet Mohammed (s) heeft tevens gezegd: Twee deuren van het paradijs worden geopend voor een persoon, die wanneer zijn dag begint zijn ouders tevreden over hem zijn.

Een persoon benaderde eens de Profeet Mohammed (s) en zei: “Ik heb een oude vader en moeder die erg aan me zijn gehecht en daardoor niet enthousiast zijn dat ik Jihad ga doen?” Toen hij dit hoorde, zei de Profeet Mohammed (s) “(als dit het geval is) verblijf met uw ouders ter wille van God. Hun gehechtheid van één dag en één nacht aan u is beter dan één jaar Jihad.” Imam Jafar al Sadiq (a) heeft gezegd: “Allah zal het gebed van een persoon niet goedkeuren van wie zijn ouders boos op hem zijn, zelfs als zijn ouders onredelijk zouden zijn.”

Moraal: Je moet je ouders altijd helpen, zelfs wanneer zij geen hulp van je vragen.

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Scroll naar boven