Materialistische waarde

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Op een dag zat de Boodschapper van Allah (swt), de Profeet Mohammed (s), tussen zijn metgezellen in de moskee, toen hij opeens zei: ”Vandaag zal ik jullie een verhaal vertellen, waarna ik 3 raadsels voor jullie heb om op te lossen”. Dit maakte de menigte stil en ze luisterden allen naar wat de Profeet (s) zeggen wou. De Profeet Mohammed (s) ging verder met het zeggen dat eens een man te weten kwam dat zijn dagen in het leven geteld waren en hij spoedig geconfronteerd zou worden met de dood. Met deze kennis vreesde hij eenzaamheid in het graf en ging op zoek naar 3 ware vrienden die hem zouden helpen en begeleiden.


 Hij klopte op de deur van zijn eerste vriend en vroeg hem of hij hem kon helpen. Hierop antwoordde de vriend: ”Natuurlijk,wat wil je hebben?” De man ging verder met het vertellen dat hij nog maar een paar dagen te leven had en hulp nodig had. Zodra hij deze zin hoorde,zei de vriend: ”Het spijt me,maar wanneer de dood ons scheidt, kan ik niks meer voor je doen dan een graf en een doek voor het bedekken van je dode lichaam kopen. Diep bedroefd maar verheugd voor zijn volgende vriend, liep de man verder.

Bij de tweede deur,toen hij oog in oog kwam te staan met zijn vriend en na het vertellen van het volledige verhaal over zijn dood en het zoeken naar hulp, was het antwoord alweer hetzelfde als de vorige. De tweede vriend zei:”Ik ben hier altijd voor je geweest en ik kan je hier helpen. Maar er is niks dat ik voor je kan doen na je dood, behalve jouw lichaam naar het kerkhof nemen en jou begraven”. Verloren in pijn en wanhoop, was de man op weg naar zijn derde vriend er zeker van dat hij het zelfde antwoord zou krijgen. Er was nog alleen een klein tint van hoop over.

Toen hij zijn derde vriend confronteerde en hem vroeg om hulp, meldde de vriend zich ongeduldig om te helpen. De man zei dat hij hulp nodig had na zijn dood. Hierop antwoordde de derde vriend: ”Maak je niet ongerust, mijn beste vriend! Ik zal je naar het graf begeleiden en daar met je zijn bij het graf. Zelfs wanneer de engelen arriveren voor ondervraging(Munkar en Nakir)zal ik er zijn. Ik zal je bijstaan bij Pul-e-Sirat (brug) en je dan leiden naar het paradijs.” Hierop maakte de man een zucht van opluchting en stierf hierna.

De Profeet Mohammed (s) keerde zich naar zijn metgezellen en vroeg of er iemand deze vrienden en de man kon identificeren. Wanneer de heersende stilte bleef,zei de Profeet Mohammed (s): ”De man in dit verhaal is een gewoon mens. De eerste vriend was geld en rijkdom,dingen die ons alleen slechts in het leven helpen en niet na onze dood. De tweede vriend waren de kinderen/zonen en dochters, wij streven voor ze heel ons leven en wat ze ons geven: is het naar het graf dragen op hun schouders. De derde vriend is het meest belangrijkste, dit zijn onze daden. Deze begeleiden ons de hele weg”.

Moraal: Streef niet naar materialistische waarden die u niets zullen geven en je niet zullen helpen in je eeuwige leven. Maar werk en bid en vraag vergiffenis aan Allah, want alleen de goede dagen staan de mens bij, terwijl alle andere dingen hun waarde verliezen na de dood.

Bron artikel: http://sweetshenu.multiply.com

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Scroll naar boven