Verhaal met moraal: Spreek altijd de waarheid

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

De waarheid spreken is een goede gewoonte. Als je altijd de waarheid spreekt dan kan je jezelf redden van heel veel problemen. Hier is een verhaal van een man die veel slechte dingen deed, maar zijn belofte om de waarheid te vertellen hem uiteindelijk heeft gered.

Op een dag kwam een man naar de profeet Mohammed (v.z.m.h) en zei: “Oh, boodschapper van Allah, ik heb vele slechte gewoontes. Welke moet ik als eerste stoppen?” De profeet Mohammed (v.z.m.h) zei: “Stop met het vertellen van leugens en spreek altijd de waarheid.” De man beloofde dat te doen en ging naar huis. In de nacht was de man van plan te gaan stelen. Voordat hij dat daadwerkelijk deed dacht hij over de belofte die hij met de Profeet Mohammed (v.z.m.h) maakte. “Als de Profeet mij morgen vraagt waar ik was, wat moet ik hem dan zeggen? Moet ik dan zeggen dat ik ging stelen? Nee, dat kan ik niet zeggen. Maar ik kan ook niet liegen. Als ik de waarheid vertel, dan zal iedereen me beginnen te haten en me een dief noemen. Ik zal worden gestraft voor het stelen”. Dus de man besloot niet te stelen die nacht, en stopte zijn gewoonte om te stelen.

De volgende dag, was de man van plan om alcohol te drinken, maar eerst zei hij tegen zichzelf: “Wat moet ik tegen de Profeet Mohammed (v.z.m.h) zeggen als hij me vraagt wat ik overdag deed? Ik kan geen leugen vertellen, en als ik de waarheid vertel zullen de mensen mij haten, want een moslim mag geen alcohol drinken.” De man stopte daarop met zijn gewoonte om alcohol te drinken.
Op deze manier, elke keer als hij iets slechts van plan was, dacht hij aan zijn belofte altijd de waarheid te vertellen. Eén voor één stopte hij al zijn slechte gewoontes en werd hierdoor een goede Moslim en een heel goede persoon.

Als je altijd de waarheid vertelt, dan kun je een goede persoon worden; een goede Moslim waar Allah van houdt. Als Allah tevreden is met ons, dan zal Hij ons belonen met het paradijs, wat een plek is van blijdschap en plezier.

Moraal van het verhaal: Maak een belofte; Ik zal altijd de waarheid spreken en zal mijn belofte nooit verbreken.

 (c) Copyright Ahlalbait Jongeren

Scroll naar boven