Mijn islam & vrouwelijke waarde

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

De waarde van een hoofddoek ligt bij mij diep. Voor mij is de hoofddoek mijn toewijding aan God, Degene die mij heeft gemaakt en mij dit leven slechts als visiteplek heeft gegeven om het goede te doen. De hoofddoek betekent dat ik afhankelijk ben van God alleen, omdat Hij mij vrij en onafhankelijk heeft gemaakt als vrouw. Ik ben door het dragen van mijn hoofddoek niet afhankelijk van het materiële dat over de wereld heerst. De hoofddoek beschrijft mijn persoonlijke kracht. Ik wil graag beoordeeld wil worden op mijn innerlijke eigenschappen die uitmaken van mijn ziel en een dieper gelegen waarde hebben dan mijn uiterlijk. De hidjab is een vorm van zelfrespect, waardering van mijzelf door de verbintenis met God. De hidjab straalt uit dat ik als Islamitische vrouw die opgegroeid is in Nederland, deel kan uitmaken van de maatschappij, zonder mezelf te verliezen in een wereld van verschillende identiteiten. 

Ik zoek mijn toevlucht bij God alleen en voel mij door de bescheidenheid van mijn hoofddoek en de bijpassende houding daarbij, dichter bij Hem. De hidjab heeft voor mij een grote spirituele waarde. De hoofddoek is een verlossing voor mij als moslima, omdat ik niet meer de maatschappij tevreden hoef te stellen met mijn uiterlijk. De maatschappij concentreert zich nu op mijn intelligentie en vaardigheden. Ik houd mijn schoonheid die ik van God alleen heb gekregen voor mezelf. Ik ben geen object. Ik ben een ziel met gevoelens en een vrouw met intelligentie. God heeft iets van Zijn licht en schoonheid in mijn ziel geplaatst. Mijn hidjab laat zien dat ik zorg voor het licht van God in mijn hart, omdat ik mijn vrouwelijke uiterlijk bewaar en mijn waarde in de maatschappij zichtbaar maak in de vorm van mijn intelligentie, mijn wilskracht en mijn motivatie. Ik voel mij veilig in mijn hidjab, niet omdat het een stukje katoen is dat mijn haar verbergt, maar omdat het een vorm van acceptatie, geduld en liefde is die ik in mijn leven nergens zo diep heb gevoeld als in de hidjab zelf. De hidjab is een houding en een persoonlijkheid die iedere vrouw uniek en sterk maakt. De hidjab draag ik niet voor de aandacht van anderen. Integendeel. De hidjab betekent dat ik luister naar een stem in mijn hart die mij dichter brengt bij God en onafhankelijk maakt van de mens. Mijn schoonheid ligt in mijn toewijding aan God en niet in mijn tijdelijke, uiterlijke eigenschappen. Wat overblijft is mijn ziel en mijn ziel heeft het recht op liefde, daarom draag ik de hidjab die mijn liefde en verbintenis uitstraalt voor God. Als Islamitische vrouw heb ik het recht én de plicht om kennis op te doen. 

Mijn hoofddoek heeft mij nooit beperkt in iets wat goed is en voelt voor mij als individu. De hoofddoek heeft mij niet beperkt om te gaan studeren of om te werken. Het is af en toe de onwetendheid van de samenleving waarin ik mij bevind die mij onderdrukt. De hidjab heeft mij geen grenzen gegeven als vrouw. De hidjab geeft een ander de grens; mij geeft het alleen mogelijkheden, vertrouwen en hoop. Ik ben als Nederlandse moslima van Iraakse afkomst vrij om te geloven wat ik wil geloven, vrij om te dragen wat ik wil dragen en vrij om te kiezen waar ik voor sta. De hidjab staat voor mijn kracht die ik alleen van God heb gekregen. Geduld is het mooiste gebed. De hidjab is ook een vorm van geduld in mijn ogen. In Nederland is het niet altijd even makkelijk, omdat de hidjab wel eens word gekoppeld aan onderdrukking van de vrouw. Ik heb mij voor geen moment onderdrukt gevoeld door de hidjab. De hidjab draag ik iedere dag met volle overtuiging en vertrouwen, ondanks de vooroordelen van de maatschappij, die juist de oorzaak zijn van onderdrukking van de Islamitische vrouw. Hidjab is geduld. Een vrouw heeft de hoogste waarde in de Islam. Juist omdat God de vrouw heeft geschapen als een mens met een heel hoge waarde, heeft Hij mij de hidjab verplicht gesteld in de islam voor iedere vrouw. 

God verplicht iets niet als dit voor mij niet goed is. Hij is de Almachtige. Hij weet beter dan ikzelf wat goed is voor mijn ziel en wat minder goed is voor mijn ziel. Ik maak zelf de keuze om te volgen wat God mij heeft verplicht, omdat dit voor mij voelt als volgen zonder te verdwalen.  In plaats van te vertrouwen op de woorden van een man vertrouw ik op God. Door op God te vertrouwen, weet ik dat ik mooi ben en mooier kan worden door dichter bij Hem te zijn en te blijven. Hidjab betekent vertrouwen. Mijn hidjab is een vorm van afwijzing voor de mensen die verder willen gaan dan mijn persoonlijke, vrouwelijke grens. Ik respecteer mezelf, dus verwacht ik ook dat een man mij respecteert. Die afwijzing voor de mannen die hier blijkbaar om de een of andere reden niet tegen kunnen, irriteert de man, waardoor hij met een smoes komt dat de hoofddoek mij onderdrukt. Echter, hij is de enige onderdrukker van alleen zichzelf. Ik ben vrij en ga met een glimlach door het leven als zelfverzekerde moslima. 

Mijn inspiratie en kracht haal ik uit mijn geloof, de Islam. Hoop in mijn eigen kracht, zonder te geloven in God, is als het hopen in een leven zonder de dood. Nutteloos dus. Mijn hidjab verbergt mijn uiterlijk, maar niet mijn intelligentie. Ik sta open voor zelfontwikkeling en ontplooiing. Mijn godsdienst verbiedt mij niet om te spreken met een man. Ik heb mijn grenzen en mijn grenzen heeft God voor mij gelegd door het verlichtende pad van de islam. Onderdrukking komt in mijn woordenboek nergens voor. Alleen openheid, liefde en geduld voor de medemens omwille van God brengt mij geluk. Mijn hidjab straalt dit uit. De hoofddoek geeft mij het gevoel dat ik uniek ben als vrouw en dat mensen om mij heen mij ook serieuzer nemen. Mijn zelfwaardering is afhankelijk van God, dit straal ik uit met de hidjab. 

Ik straal met de hidjab uit dat ik een vertegenwoordiger ben van de islam en dat mijn glimlach, gedrag en motivatie in de maatschappij allemaal vanuit de liefde van God komen. Mijn kennis komt voort uit de plicht die ik als moslima heb opgekregen van God om kennis te verwerven. Mijn deelname aan de maatschappij komt vanuit het advies van de familie van de Profeet om je als islamitische vrouw hier nooit van weerhouden te voelen als je dit doet met de zuivere intenties. Mijn vriendelijkheid en openhartigheid gericht naar mijn medemens, moslim of niet-moslim, komt omdat de Profeet Mohamed (vrede zij met hem) dit mij heeft geleerd. In het kort, de hidjab is mijn islam, mijn vrouwelijke waarde, mijn leven, mijn verlossing en mijn kracht en persoonlijkheid. 

© Copyright Ahlalbait Jongeren

Scroll naar boven