World Hidjab Day 2015 bij AJO

In de naam van Allah, de Barmhartige de Genadevolle

Op 1 februari wordt ieder jaar stilgestaan bij de hidjab tijdens de “world hidjab day”. Deze bijzondere dag staat volledig in het teken van de islamitische bedekking. Vaak wordt dit in verband gebracht met negatieve geluiden door de media maar met deze dag willen wij juist laten zien dat de hidjab enkel positief is voor de mens. Wij willen laten zien wat de hidjab voor de zusters betekent en waarom zij dit zo belangrijk vinden. Lees hieronder hun bijzondere verhalen:


(1) De hidjab betekent voor mij een uiting van mijn identiteit. – Reem

Door het dragen van de hoofddoek is het makkelijker voor mij om God te aanbidden en een goed persoon te zijn. De hoofddoek beschermt mij en herinnert mij elk moment aan de eer en de positie van mij als vrouw in de islam. Ik draag mijn geloof en principes zowel letterlijk als figuurlijk met mij mee, waar ik ook ben. De hoofddoek is echter meer dan slechts een religieus symbool. Het is een uiting van eer, zelfwaarde en zelfrespect. Door de hoofddoek heb ik controle over mijn schoonheid en bepaal ik wie het verdient mij op mijn mooist te zien en wie niet. Dát is vrijheid.  

(2) De hidjab betekent voor mij een manier van leven, bewúst leven, vrijheid en het aanbidden van Allah (swt) – Sahar

Het dragen van hidjab herinnert mij er elke dag weer aan wie ik ben: een dienaar van Allah (swt). Hierdoor word ik bewuster van mijn gedrag, mijn tong, mijn kijk en mijn intentie. Automatisch leidt dit, inshaAllah, tot een groei. Een groei in Imaan, als persoon, als moslim, als dochter, als partner, als zuster, als buur.

(3) De hidjab betekent voor mij zelfrespect. – Zainab

Zelfrespect kan op vele manieren worden uitgedrukt: de manier van spreken, het gedrag, de kleding etc. Wanneer men bijvoorbeeld scheldt, is dat een uitdrukking van het niet hebben van zelfrespect voor de eigen ziel; je spreekt het uit met je tong en je hoort het met je oren! Je ziel voed je op als een plant. Een plant heeft goede voeding nodig om te groeien en sterk te worden. Zo ook je eigen ziel. Een van de voedingen van je ziel is de hidjab: wanneer een zuster de hidjab op doet, met de daarbij behorende normen en waarden, weet ze ook waar haar grenzen liggen en stijgt haar zelfrespect en het respect van anderen tegenover haar. 

(4) De hidjab betekent voor mij in één woord vrijheid – Heroo

Allereerst klinkt het heel cliché dat ik voor dit woord kies, maar het is pure vrijheid. Ik ben vrij om mijn geloof te uiten en om te dragen wat ik wil. Ik vóel me vrij als ik mijn hoofddoek op heb en lange en wijde kleding draag, ik bepaal bewust wat mensen kunnen zien van mij en wat niet. Dit gevoel van vrijheid geeft mij kracht, het maakt mij sterker en zelfverzekerder en mensen zien meteen dat ik moslima ben.  Daarnaast is het een vorm van aanbidding van Allah (swt) en het maakt mij een beter persoon. Ik probeer het juiste voorbeeld te laten zien, zodat Fatima al Zahra (a) inshaAllah tevreden over mij kan zijn. Ik vind dat het een grote verantwoordelijkheid is om mijn hoofddoek te dragen, dit neem ik daarom ook zeer serieus. Een hoofddoek is méér dan een doek op je hoofd. Het is een belangrijk en prachtig onderdeel van het geloof, die laat zien dat de status van de vrouw hoog staat in de islam. 

 (5) Met mijn hidjab gedraag ik mij beter, omdat ik de islam mooi wil overbrengen naar de mensen om mij heen – Elissa

De hidjab betekent zoveel voor mij. Wij dragen de hidjab om herkend te worden als moslima. En ik als bekeerling kan op deze manier laten zien dat ik ben bekeerd naar de islam. Wij worden beschermd door de handen van Allah (swt). Wanneer ik mijn hidjab op heb voel ik me vrij, ik voel me veilig,  ik voel me geliefd door mijn God want ik kies er zelf voor om me te bedekken. Met mijn hidjab gedraag ik mij beter, omdat ik de islam mooi wil overbrengen naar de mensen om mij heen. Misschien met 1 glimlach inspireer ik vreemde mensen waardoor het beeld over de islam die zij hebben gekregen door de media verandert, want de islam is perfect. Het is voor iedereen, we zijn allemaal van Adam en Eva er is geen verdeeldheid in de islam, we zijn 1 Ummah (natie/volk). Wat de mensen doen uit naam van het geloof heeft er niks mee te maken.Ik ben dankbaar dat Allah (swt) mij heeft gekozen en naar het goede pad heeft geleid. Ik ben dankbaar dat ik geen verloren ziel meer ben en ik zal mijn hidjab altijd met trots dragen als een kroon.

(6) De hidjab betekent voor mij zelfbescherming. – Stephanie

Inmiddels bijna een jaar geleden, begon ik met het dragen van mijn hoofddoek. De reden was omdat ik mijn trots dat ik moslim ben wilde laten zien, om zo het beeld van de islam proberen te veranderen. Bovendien wist ik dat het een verplichting is voor iedere moslima als zelfbescherming, wat mij ertoe aanzette om daadwerkelijk deze stap te nemen Alhamdulilah. Ik wist echter niet toen der tijd wat er precies met zelfbescherming werd bedoeld. Zoals ik het opvatte was het meer in de fysieke zin, omdat je met je hidjab bescheidenheid toont. Pas na een tijd kwam ik erachter wat het voor mij persoonlijk betekent: een bescherming tegen mezelf. De grootste strijd die wij ooit zullen vechten is de strijd met onszelf. Negatieve gedachtes over onszelf die wij niet in de hand hebben, zondes die wij openbaar trachten te begaan. Op de momenten dat ik wilde vloeken, heeft mijn hoofddoek mij twee keer na doen denken en mijn mond gesnoerd. Op de momenten dat ik de salaat (gebed) uit wilde stellen heeft mijn hoofddoek mij op laten staan en naar de gebedsruimte doen lopen. Zoals Allah subhana wa ta’ala vanuit overleveringen heeft gezegd: “Zet een stap naar mij en ik zal tien stappen naar jou zetten. Loop naar mij en ik zal naar jou rennen.” Zo voelt de hidjab voor mij. 

(7) De hidjab is bescheidenheid. – Narges 

Ik bepaal door mijn hidjab wat ik wel en niet wil tonen aan de buitenwereld. Mijn hidjab is mijn bescherming tegen vreemde blikken. God heeft mij schoonheid geschonken waarover ik hoor te waken en slechts enkele mensen mogen die zien. Hidjab is naast bescherming ook een vorm van zelfrespect, vrijheid en bescheidenheid. 

(8) “Hidjab is mijn vrouwelijke wapen dat mij uniek maakt in de samenleving, omdat het mijn bescheidenheid uitdrukt en mij de mogelijkheid biedt om bij alleen Allah mijn toevlucht en liefde te zoeken. ” – Mona

“De waarde van een hoofddoek ligt bij mij diep. Voor mij is de hoofddoek mijn toewijding aan God, Degene die mij heeft gemaakt en mij dit leven slechts als visiteplek heeft gegeven om het goede te doen. De hoofddoek betekent dat ik afhankelijk ben van God alleen, omdat Hij mij vrij en onafhankelijk heeft gemaakt als vrouw. Ik ben niet afhankelijk van het materiële dat over de wereld heerst met mijn hoofddoek. De hoofddoek beschrijft mijn persoonlijke kracht. Ik wil graag beoordeeld wil worden op mijn innerlijke eigenschappen die deel uitmaken van mijn ziel en een dieper gelegen waarde hebben dan mijn uiterlijk. De hidjab is een vorm van zelfrespect, waardering van mijzelf door de verbintenis met God. De hidjab straalt uit dat ik als islamitische vrouw, die opgegroeid is in Nederland, deel kan uitmaken van de maatschappij, zonder mezelf te verliezen in een wereld van verschillende identiteiten. Ik zoek mijn toevlucht bij God alleen en voel mij door de bescheidenheid van mijn hoofddoek en de bijpassende houding daarbij, dichter bij mijn God.” 

(9) De hidjab betekent voor mij mijn identiteit, mijn geloof, mijn bescherming! – Wala

Toen ik klein was en de vraag aan mijn lieve vader stelde: “papa waarom moeten vrouwen een hoofddoek dragen?”, antwoordde hij: “als je een diamant hebt, wat doe je ermee? Leg je hem ergens onbeschermd neer? Of bes
cherm je de diamant met de mooiste verpakking die je hebt zodat er nooit krassen zullen komen?.

Een vrouw is een diamant, en de hoofddoek is haar bescherming.

Voor meer zie: https://www.facebook.com/WorldHijabDay 

© Copyright Ahlalbait Jongeren 

Scroll naar boven